fbpx
Nyomj Entert

Mezőgazdasági hulladékból tányérkollekció

A poznańi School of Form biodesign szakos hallgatója cukorrépalevelekből hozott létre tányérkészletet és csomagolóanyagot.

A Lengyelországban keletkező mezőgazdasági hulladék legnagyobb részét a cukorrépalevél adja, az EU-ban pedig csak ebből a mezőgazdasági melléktermékből 20 millió tonnányi keletkezik évente. Időszerű volt, hogy valaki kitalálja, mihez lehetne kezdeni vele.

Sonia Jaśkiewicznek, a poznańi School of Form biodesign szakon végzős hallgatójának diplomamunkája nemcsak egy projektet, hanem egy egész laboratóriumot is létrehozott: a Buraki Laben, amely azóta már Waste Lab néven működik, olyan technológiákkal kísérletezik, melyek új irányt mutatnak az újrahasznosítás és a fenntartható design terén. A műanyag alternatívájaként cukorrépalevélből készített tányérokat és csomagolóanyagot úgy, hogy a leveleket először péppé alakította, majd különböző természetes anyagokkal vegyítette. Az eredmény egy biológiailag teljesen lebomló tányér, amely hulladékmentesen készül. A nyers, természetes design esztétikai értékkel is bír, a nomád törzsek tárgyaira emlékeztet.

Forrás: The First News

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük