fbpx
Nyomj Entert

Online tudásmegosztás (nem csak kreatívoknak)

A járványidőszak egyre inkább az online térbe tereli a mindennapjainkat, és ebből a tanulás tevékenysége sem kivétel. Cikkünkben olyan hasznos platformokat gyűjtöttünk össze, amelyek online kurzusokkal segítenek bennünket eddigi szakmai tudásunk elmélyítésében, vagy ismereteink bővítésében. Nem csak kreatívoknak!

Többféle online oktatási platform létezik, amelyek már a járványidőszak előtt is nagy népszerűségnek örvendtek. Ezek között van olyan, amelyik dominánsabban a különböző szoftverek használatának elmélyítésében segít, de közben egyéb más területekre is betekintést nyújt, mint például a honlapépítés, marketing, prezentációs technikák elsajátítása, és akár egy új hobbira is rátalálhatunk, mint mondjuk a horgolás. Csak rajtunk áll, hogy éppen mit szeretnénk megtanulni.

„Amiért ajánlom az online oktató felületeket, az a kényelem és a struktúra. Saját ütemben, saját idődben tanulhatsz. Ha van egy szabad délutánod, meg tudsz nézni egy egész kurzust, de ha csak egy fél órád van, az sem baj, hiszen akkor nézed meg az adott leckét, amikor neked jó. A struktúra alatt pedig azt értem, hogy nem neked kell összeválogatni az egyes alkalmakat, hanem egyben, logikusan és érthetően ott van az egész anyag, amire szükséged van! Olyan, mintha lenne egy magántanárod, aki akkor jön, amikor csak kedved van hozzá” – mondta el Szép István, aki amellett hogy a Visart Művészeti Akadémián grafikát tanít, a két legismertebb felületen, az Udemy és Skillshare platformjain is megtalálhatók oktatóvideói.

Persze nagyon sok oktatóanyagot lehet találni a YouTube-on is, ráadásul költségmentesen, fontos azonban kiemelni, hogy a digitális oktató platformok többsége nagy hangsúlyt fektet arra, hogy kizárólag minőségi tartalmak kerüljenek fel a kurzus-választékukba. Mutatjuk az általunk ajánlott felületeket!

UDEMY

Az amerikai fejlesztésű Udemy 2010-ben jött létre, mára több mint 50 millió diák, és 57 ezer oktató csatlakozott a felülethez, ahol a feltöltött anyagok több mint 65 féle nyelven érhetők el. Szakmai területek szintjén a platform nagyon átfogó; a különböző kreatív területek mellett olyan kategóriákból is válogathatunk mint az IT, pénzügy, menedzsment, de mindemellett különböző életmódvezetési gyakorlatokat is megtalálhatunk az oldalon.

SKILLSHARE

Az Udemy mellett, talán a Skillshare a második legelterjedtebb felület. Egyik legfőbb különbség közöttük, hogy míg a Skillshare oldalán havi előfizetéssel lehet hozzájutni különböző, korlátlan számú tartalomhoz, addig az Udemy felületén kurzusonként szükséges előfizetni. További differencia, hogy a Skillshare-en a tanfolyamok nagy része az interakcióra épít, nem pedig az előadásokra: egy oktatóanyagban kiadott feladatot projekt formájában fel lehet tölteni az oldalra, amelyre az oktatótól további visszajelzést, útmutatást kaphatunk. 

Az online oktató felületek tulajdonképpen az élethosszig tartó tanulás eszközei közé is sorolhatók; erről számol be Tsereteli Nata, tervezőgrafikus is, aki rendszeresen használja a Skillshare oldalát: „Már négy éve, hogy megszereztem a diplomámat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, de azóta is ugyanúgy fejlesztem magam az online oktatáson keresztül, amelyhez megfelelő felületként találtam rá a Skillshare nevű platformra. Havi díj ellenében több ezer minőségi oktató videóhoz lehet hozzájutni. Előnye, hogy az anyagokat nem szakítják félbe bosszantó reklámok, illetve a videók offline letölthetők és a fizetendő összeg egy részével támogatod a tanárokat is.”

DOMESTIKA

Talán az egyik leggyorsabban fejlődő online oktató platform, a spanyol fejlesztésű Domestika, ahol leginkább spanyol nyelven érhetők el a különböző videók, természetesen mind feliratozva. Több, már elismert szakember vagy alkotó csatlakozott az oldalhoz; például Ana Devís és Daniel Rueda, fotóművész-páros online kurzusa is innen érhető el, akikről egy korábbi cikkünkben már írtunk nektek. Ha szeretnétek kipróbálni, most a járványhelyzetre való tekintettel a Domestika néhány kurzusához költségmentesen is hozzá tudtok férni, vagy akár ajándékba is adhattok hasznos oktató videókat a felületről.

„Magam is gyakran nézek videós oktatóanyagokat különböző tartalomgyártóktól, ezért tudom, mennyire fontos, hogy olyan segítséget adjunk oktatóként, ami valóban hasznos és releváns, főleg ha szoftverrel kapcsolatos ismeretekről van szó. Kurzusaimban mindig bátorítom a tanulókat, hogy a tanult technikákat használják fel a saját ötleteik megvalósításához; tulajdonképpen ez a legfontosabb célja az oktatóanyagoknak” – jegyezte meg Nagy Péter, aki négy éve foglalkozik már online oktatóanyagok készítésével. 

Nem csak felhasználói oldalról van jelentősége az egyes platformoknak, hanem oktatói szemszögből is hasznos és egyszerű felületnek bizonyulnak:

„Abszolút javaslom az online kurzusok készítését az erre szolgáló platformokon, amelyek amúgy minden támogatást megadnak ahhoz, hogy az oktatónak a lehető legkönnyebb legyen az anyag feltöltése és publikálása. Rendkívül könnyű a használatuk és nem utolsósorban nagyobb közönséget is lehet elérni vele világszerte” – tette hozzá Vörös Máté, aki 3D modellezés témában készít online oktatóvideókat.

Ha esetleg gondot okoz az idegen nyelven való tanulás, nem csak nemzetközi platformokról tudtok hasznos információhoz jutni – a WEBUNI egy teljes mértékben magyar felület, magyar nyelvű oktatóvideókkal. Itt érhető el például Bertóty Eszter enteriőrtervező, GRID nevű online képzése is, amelyről részletesebben itt olvashattok. Próbáljátok ki ti is!

A felsorolt felületek mellett, nézzetek szét még a következő oldalakon is: Lynda, Tutsplus, Coursera.

A cikkben említett oktatók videóit az alábbi linkeken tudjátok elérni:
Szép István | Udemy | Skillshare
Nagy Péter | Udemy | Skillshare
Vörös Máté | Udemy | Skillshare

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük