fbpx
Nyomj Entert

Rakova Jelša park | Ljubljana, Szlovénia

Ljubljana városát és a vele határos mocsárvidéket köti össze a Rakova Jelša park, mely a természet és az épített környezet közti kapcsolatot is újraértelmezi. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban ma ide kirándulunk.

Tanulmányösvény, bicikliút, piknikezőhely, szabadtéri mozi, közösségi kert… A Medprostor építész iroda számos új funkcióval bővítette a Ljubljanát a tőle délre eső Barje mocsárvidékkel összekötő Rakova Jelša parkot. Az egykor elhanyagolt, kaotikus terület, melyen illegális kertészkedés és ócskavaslerakodás zajlott, ma életteli közterület.

A területen egyrészt infrastruktúrát kellett biztosítani a föld rendezett műveléséhez – ehhez többek között a lebontott istállók öntött tábláit használták fel. A szintén feleslegessé vált faelemeket használták fel a szabadidős tevékenységek eszközeihez: ezekből padok és kerékpártároló készültek.

A Ljubljanica folyótól induló gyalogút tanulmányi ösvényként üzemel, az autópálya-felüljáró alatti, kihasználatlan tér pedig csónakház hangulatú bárként. Itt még a játszótér kialakítása is a lápvidék jellegéhez igazodik. Ez a hozzáállás adja a projekt egyedülállóságát: míg a park a város részét képezi, mégis inkább a természetre hangolja a park használóit.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük