fbpx
Nyomj Entert

Squarespace – logoskodás

Aki az elmúlt napokban mozgott designerek között, vagy a külföldi design blogok forgatagában, az biztosan felfigyelt a tényre, hogy a Squarespace Logo maker bizony nemigen váltotta ki a designerek tetszését, és akkor még enyhén fogalmaztam. Arról van ugyanis szó, hogy a Squarespace, amely kezdetben kifejezetten a designerek megsegítésére hozta létre WYSWIG alapokon nyugvó weblapkészítő szolgáltatását egy adott havidíj fejében, idén egy új termékkel bővítette a portfoliót, még pedig egy logó tervezővel. Ez viszont a community részéről nyílt támadásként volt értelmezve, így jöttek a “Fuck Squarespace”, meg a “Badly Fucked up” grafikák a céggel kapcsolatosan. Nem túl konstruktív…

3025275-inline-i-brownlee

A Squarespace a kódolás nélküli webszolgáltatás mellé ezen felületet is úgy tervezte, hogy pofon egyszerű legyen annak aki használja, ugyanis nagyjából kiválasztjuk a cégünk nevét, alakzatokat pakolunk, majd kicsit felturbózzuk és meg is vagyunk. Az alkotást mind eközben egy logógenerátor segítségével megnézhetjük, hogy hogyan mutatna egy honlapon, egy pólón, vagy magán a névjegykártyán. Fancy. A pontos elhelyezésben egy grid van a segítségünkre. Amennyiben elégedettek vagyunk az eredménnyel, akkor Squarespace tagoknak jelenleg ingyenes a logó letöltése és használata, ha nem, akkor bárki 10$-ért hozzájuthat az alkotásához.

3025275-inline-i-meter

 

Én is sokat gondolkoztam, hogy vajon valódi veszélyt jelenthet-e mindez a designer társadalom számára, de ahogy az árképzés is mutatja (10$), ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincsen pénzük megfizetni egy rendes arculatot, de szabadulnának a Bélavagyok2000 kft. felirattól. Szerintem ezen ügyfeleket joggal egyik kreatív cég sem sajnálja, és alapvetően jó hatással is lehet. Akinek egyébként csak úgy tervezgetni van kedve, vagy megcsekkolni, hogy akkor hogyan is működik ide lőjön.