fbpx
Nyomj Entert

Štajnhaus vendégház | Csehország

A híres csehországi borvidékén található Mikulov kisvárosában egy reneszánsz alapokon álló házat gondolt újra a cseh ORA építésziroda. Munkájukban gyönyörűen simulnak egymáshoz az évszázadok, az egyik tisztelettel biztosít helyet a következő számára.

Mikulov domboldalon álló kisvárosának régi zsidó negyedében található a Štajnhaus vendégház, amire nehezen találni más szót, mint hogy ékszerdoboz. Legalábbis azok számára biztosan az, akik szeretik, mikor egy történelmi épületet kortárs elemekkel hoznak vissza az életbe.

Fotó: BOYSPLAYNICE

A ház belső tereinek felújításával a cseh ORA építészirodát bízták meg a tulajdonosok, akik egy részben vendégház, részben saját élettér létrehozását tűzték ki célul. Hamarosan a munkálatok kiterjedtek a ház homlokzatára és az udvarára is, a tervezők ugyanis rájöttek, hogy a kettőt lehetetlen külön kezelni egymástól.

A 16. századi alapokon álló épület felújítása közben újabb és újabb rétegek és részletek kerültek a felszínre, ezért az építészeknek többször újra kellett gondolniuk az eredeti elképzelésüket. A három szinten 5 vendégszobát alakítottak ki, ehhez kapcsolódik a tulajdonos lakrésze, valamint egy borospince is.

Puritán, aszketikus enteriőröket látunk, melyek mindeközben nem nélkülözik a nagyvonalúságot sem. A boltíves szerkezeteket és a mészkőburkolatokat egyszerű anyagokkal (vas, fa) egészítették ki. A bútorokat is az ORA munkatársai tervezték. Szinte nem is bútorokról, inkább „absztrakt tárgyvázlatokról” beszélhetünk, melyek hol reflektálnak az architektúrára, hol meglepően egészítik ki azt.

A Štajnhaus felújítása tökéletes példa arra a rekonstrukciós hitvallásra, mely szerint megadni egy történelmi épületnek a tiszteletet nem jelenti, hogy elfedjük a hibáit, takargatjuk a múltját, vagy félünk hozzátenni a jelenünket – hiszen az életbe csak úgy hozhatjuk egészen vissza, ha a saját korunknak megfelelően értelmezzük újra. 

Fotók: BOYSPLAYNICE

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük