fbpx
Nyomj Entert

Szürke színfolt egy tarka negyedben | archimatika

A Kijevben található Gymnasium A+ magániskola nemcsak tanítási módszereiben, hanem építészeti és belsőépítészeti szempontból is az innovatív megoldásokat keresi. Az iskola építészeti terveit a lakónegyedekre specializálódott ukrán archimatika építész iroda dolgozta ki.

A Gymnasium A+ épülete a kijevi Comfort Town lakókomplexum területén található és közel hatszáz diák számára biztosít lehetőséget a tanulásra. Egyik jellegzetes építészeti elemeként említhető aszimmetrikus tetőszerkezete, ami a környezetében elhelyezkedő épületek tetőformájához igazodik.

A Comfort Town-negyed élénk színű lakóépületeivel kontrasztban az iskola homlokzata monokróm árnyalatot kapott, ami az épület belső udvarán különböző színtónusokkal társul – ezzel a megoldással is hangsúlyozva a létesítmény eltérő funkcióját.

Az iskola földszintjén orvosi rendelő, tanári szoba, könyvtár, kávézó és kantin is található. A könyvtár oktatási központként működik, ahol különböző találkozók és előadások számára alkalmas tereket alakítottak ki, és az iskola udvarán létrehozott amfiteátrum is innen közelíthető meg. Ez utóbbi különböző tanórák vagy egyéb tevékenységek, koncertek, színházi előadások helyszíneként is szolgál.

Az oktatás mellett az iskola funkcióinak meghatározásában a sportra is nagy hangsúlyt fektettek, így a létesítmény három tornateremmel rendelkezik, amelyek kosárlabda, minifoci, röplabda és egyéb tornagyakorlatok végzésére adnak lehetőséget.

Az építészek a rekreációs zónák kialakítására is odafigyeltek: az épület első szintjén a kisiskolásoké a terep, itt különböző mászófelületeket és füvet imitáló pihenőhelyeket alakítottak ki. A második emeleten a tantermeken kívül műterem, zajelnyelő panelekkel felszerelt próbaterem és százötven férőhelyes előadóterem is található. Az előadóterem speciális függönyeinek segítségével moziteremmé is alakítható.

archimatika | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük