fbpx
Nyomj Entert

Tandemkerékpár másképp | Hugbike

Az Opera della Marca és az Oltre il Labirinto olasz alapítvány úgy döntött, hogy minél több ember számára hozzáférhetővé teszi és demokratizálja a kerékpározást. Ennek eredményeképpen megalkottak egy új, sajátos kialakítású, HUGBIKE névre hallgató tandembiciklit. Mutatjuk!

A hagyományos tandemkerékpáron a jármű irányítója ül elöl, míg az utas hátul. A HUGBIKE csavart egyet a rendszeren és fordított a logikán: ahogy a neve is utal rá, hosszú kormányának köszönhetően a hátsó ülésen elhelyezkedő személy vezeti a járművet, míg az elülső utas teljes biztonságban élvezheti az utazást. A kerékpár készítői szerint ez a megoldás alkalmassá teszi autizmussal élő, Down-szindrómás vagy látássérült személyek számára is a speciális közlekedési eszköz használatát. Ráadásul a kerékpár egyes alkatrészeit autizmussal élő személyek rakják össze, így a HUGBIKE tulajdonképpen nem csak biztonságos használatot, hanem munkalehetőséget is biztosít a hátrányos helyzetűek számára.

„A HUGBIKE fogyatékkal élők, önkéntesek és egy profi csapat együttműködésével jött létre. A megalkotott jármű nagyon szép példája a társadalmi ölelésnek ” – olvasható a HUGBIKE weboldalán.

Annak ellenére, hogy a biciklit fogyatékkal élő emberek számára, az ő bevonásukkal alakították ki, ideális lehet még kisgyerekes családok, idős emberek vagy párok számára is. További jó hír, hogy a HUGBIKE nem csak prototípus formájában létezik, hanem ezen a linken előrendelhető is.

Forrás: Designboom

HUGBIKE | Web | Facebook | Instagram


Az INCLUSIVE cikksorozat olyan projekteket mutat be, amelyek a design társadalomformáló szerepére hívják fel a figyelmet, és elősegítik a fogyatékossággal élő személyek társadalmi láthatóságát, illetve önrendelkezését az inkluzív design eszközei által.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük