fbpx
Nyomj Entert

Játékkonzol-körkép nem csak gamereknek!

Az új PS5 megjelenésén felbuzdulva a Yanko Design összegyűjtötte azokat a játékkonzolokat, amelyek terméktervezés szempontjából is megérnek egy misét.

Néhány napja mutatta be a SONY a PlayStation 5-öt, ami mellett mi sem tudtunk elmenni szó nélkül. A formabontó játékkonzol szinte azonnal megosztotta a közönséget: vannak, akik rögtön a szívükbe zárták az újfajta designt, míg mások egy felejthető wifi-routerhez hasonlították a PS5 formavilágát. Nem feltétlen kell gamernek lennünk ahhoz, hogy értékelni tudjuk a designerek erőfeszítéseit: a Yanko Design gyűjtésében most szemrevételezhetjük azokat a játékkonzolokat, amelyek formai szempontból is kimagasló teljesítményről tesznek tanúbizonyságot.

A Nintendo Flex alapvetően a klasszikus GameBoy formakincséből merít, ugyanakkor jó néhány extra újítást is magában foglal: a kézbe simuló, finoman ívelt készülék nagyobb kijelzőjével teljesebb élményt kínál előző társaihoz képest, s a korábban megszokott, domború nyomógombok is némi finomhangoláson estek át.

A Samsung ultraszéles, ugyancsak íves Odyssey G9 kijelzője valódi moziélményt nyújt a felhasználónak: a Dual Quad nagy felbontású monitor olyan, mintha nyolc 720 pixel felbontású képernyőnk lenne egyszerre.

Az Austin Stark és Craig Ovans által tervezett Fixture S1 gyakorlatilag a PlayStation és az Xbox hordozható verziójának feleltethető meg: csak csatlakoztatnunk kell Nintendo Switch készülékünket, s a kompakt kis eszköz segítségével bárhol, bármilyen testhelyzetben élvezhetjük a játékot.

A hagyományos vezérlőkhöz képest teljesen új dimenziót nyitott meg az EXEO 2.0: a Brutus, a Velox és a Terra „alkatrészek” a választott számítógépes játék megkövetelte módon egymáshoz csatlakoztathatók, akárcsak a LEGO-építőkockák. A rendhagyó, ergonomikus kialakításnak köszönhetően a felhasználónak teljesen újszerű élményben lesz része, amely felülírja a korábban ismert, kézbe vehető kontrollerek használatát. A Velox formavilága például egyszerre emlékeztet bennünket pisztolyra és hajszárítóra egyaránt.

A Wood-e, ahogy azt a neve is mutatja, fából készül, de nem csak az anyaghasználattal repít bennünket vissza a videójátékok hőskorába. A retró életérzést hozza vissza a készülék dobozszerű kialakítása, mely a ’80-as évek játéktermeiből ismert gépekre emlékeztet, s ezt a nosztalgikus hangulatot csak tovább fokozzák a hatalmas piros nyomógombok és a nyalókát idéző joystick.

Egyik nagy kedvencünk az R-Kaid-R SK-4 játékkonzol, mely csak nevében fura, formáját tekintve viszont nagyon is ismerős: a Love Hultén által tervezett szerkezet olyan, mintha Dieter Rams legendás lemezjátszóját egy asztali számítógéppel keresztezték volna. Letisztult, csodás darab, igazi gyöngyszem!  

További csemegéket a teljes cikkben találtok!

Forrás: yankodesign.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük