fbpx
Nyomj Entert

Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ

Csodás hétvégi házat tervezett a pozsonyi székhelyű architekti BKPŠ építésziroda. A rusztikus, minimalista épület falai között modern otthon született, mely ugyanakkor a hagyományokról sem feledkezik meg.

A nyugat-szlovákiai Csejte községben tette le névjegyét a Martin Kusý és Pavol Paňák által alapított architekti BKPŠ. A hagyományos parasztház hátsó traktusának átépítésekor az építészek a ház- és tetőszerkezet megszokott viszonyát értelmezték újra. Ugyanakkor nem feledkeztek meg a hely előtörténetéről sem: ezen a telken állt egykor a község téglagyára – s így vált szinte magától értetődő módon a mostani tetőszerkezet meghatározó részévé a nyers tégla.

A mennyezet kiiktatásával az építészek egy szellős, elegáns, ugyanakkor rusztikus belső teret hoztak létre. Régi és új harmonikus összhangban találkozik egymással: a tégla meleg árnyalatait és a természetes fa elemek otthonosságát jól ellensúlyozza az ugyancsak karakteres szürke beton. A vastag falak munkába állításával puritán könyvespolc és kényelmes szemlélődésre is alkalmas ülőfülke született, ugyanakkor az aktív, tervezői munkának is jut dedikált hely a kertre néző hosszúkás ablak mellett, az íróasztalnál.

Fotók: Tomáš Manina   

Forrás: designboom.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük