fbpx
Nyomj Entert

V90. Szeretettel Svédországból.

Mindenekelőtt, szeretném előrevetíteni, hogy a cikket inkább a formákban és a dizájnban való elmerülés jellemzi, mintsem az autó részletes műszaki bemutatása. Legyen ez tehát egyfajta rövid áttekintés egy leendő formatervező szemüvegén át.
Kezdjük egy kis visszatekintéssel a svéd vállalat háza tájáról. A Volvo pár éve kezdte el bevezetni az új, modernebb dizájnnyelvezetű formavilágát, melyben már szinte a teljes modellpaletta érintett. A frissítéssel sokkal karakteresebb formák, ívek és megoldások kapnak helyet, ez tulajdonképp a vállalat a mai kornak adott válasza, egy amolyan svéd vízió az autó és ember közti kapcsolatról, piacvezető biztonságtechnikai újításokról és újratervezett dizájnról, legyen az az autó külső megjelenése, vagy belső tere.

Az új szelek a marketing csapat vitorláját is messzebb vizek felé terelték, értem ez alatt az igényes és kifejezetten emberközpontú kisfilmeket, amiken keresztül egyfajta kapcsolatot teremtenek a nézővel, legyen az potenciális vásárló, vagy csak az internet világában elveszett, pont arra téved egyén, egy biztos, a benne rejlő szépérzék ujjongani fog a látottak alatt. Vegyük hát szemügyre a V90 hogyan próbálja meg újradefiniálni a luxuskombi fogalmát.

A megelevenedett agyagdarab

Biztosan mindeki ismeri az érzést, mikor legszívesebben lesöpörné az íróasztalán lévő összes dolgot, hogy mindent az elejéről kezdve, megalkosson valami újat, szebbet és jobbat. Nos, ha nem is pontosan ez, de valami nagyon hasonló mehetett végbe a Volvo dizájnstúdiójában, Göthenburgban is.
Szinte látom, ahogy összegyűlnek egy még formátlan agyagmassza előtt, a kés pedig előszőr vág egy ívet, majd a gyórsított felvételen lassan formát ölt valami autószerű. Így a karakteres formák, mik megkülönböztetik más gyártók autóitól maradtak ugyan, és hordoz némi örökséget a svéd vállalat klasszikus kombijaiból is, azonban ez már ízig-vérig az eljövendő kor nagykövete.

Az autóval már szemben állvá is érezhetjük hatlmas méreteit, szélessége 1879mm, mellyel szinte ráfekszik az útra. Az egyedi első lámpák ,,T shape” világítást kaptak, mely egy fektetett T-betűt formáz, ezzel téve egyérteművé az előtte álló számára, ez bizony egy Volvo. A V90 orrán megtalálható a hagyományos ferde csík, közepén a cég logójával, amit az újragondolt, immár befelé domború maszk tesz teljesen egységessé.

Ténylegesen az autó oldala mutatja meg, mekkora is a V90 igazán, ez nem kevesebb, mint 4936mm, azaz majdnem 5 méter! Ehhez társul a rendkívül alacsony, mindössze 1475mm-es magasság, ezzel kölcsönözve az autónak egy valóban sportos és dinamikus megjelenést. A hátuljához érve észrevehetjük a Volvóra jellemző, egészen a tetőig nyúló hátsó lámpák formáit, melyek szinte körülölelik a karosszéria ezen részét, talán az autó legegyedibb pontját alkotva ezzel.
Egyszóval a vonalak és ívek közt megtalálható a német tervezőkre oly jellmező precíz vonalvezetés, hol kerekített, hol pedig éles formák. Azonban ez a fajta formavilág, karöltve a svéd dizájn jellemzőivel, magában hordozza az északi mentalitást, a természethez való közelséget és az abba való beleolvadást.

Jómagam akárhányszor is látom, mindig megfordulok utána és elcsodálkozom, hogy lehet valami egyszerre ennyire tekintélyt parancsoló és mégis decens. Elmodhatjuk tehat, hogy Thomas Ingenlath (Senior Vice President Design) és csapata remek munkát végzett, mivel a szinte már-már teljesen telített autóiparban, ahol meglehetősen nehéz újat alkotni, létrehoztak valamit, ami nemcsak, hogy új, de egyben egyedi is.

Harmónia mindenütt.

A letisztultság, egyszerűség és funkcionalitás mindenek előtt, vallják sokan a skandináv tervezők közül, gondoljunk csak a svéd, illetve a dán bútortervező nagyságok alkotásaira. Az autó enteriőrje magabán hordozza a fenti jeligék mindegyikét, sőt bizonyos pontokban úttörő, a modern technika álltal lehetővé tett megoldásokat is felvonultat. Ilyen a hatalmas 12 colos kijező, melynek minden egyes virtuális gombja a lehető legergonómikusabb ponton kapott helyet, nem másképp az alatta talaható további kezelőfelület, mely klasszikus fizikai gombokkal rendelkezik. Az ezt oldalról szegélyező vertikális fúvókák formavilága pedig kellőképp karakteressé teszi a kezelőkonzolt. A már teljes egészében digitális műszerfal, ami közepén opcionálisan a térkép is helyet kaphat, rendkívül informatív, kezelése pedig szinte azonnal elsajátítható. Egy prémium kategóriás autónál megkerülhetetlen az anyaghasználat kérdése is, ez az egyik olyan pont, melyre a cég és a dizajnerek nagy hangsúlyt fektettek, ez szinte azonnal vissza is köszön, amint bepillantunk.

Az sok kis részlet, itt egy nagy egészben születik újjá, megteremtve a svédekre jellemző harmóniát. Az erezett diófa kárpitbetét pedig szintén a természet közelségét igyekszik előhívni, mely tökéletes átmenetet képez a luxusminőségű nappabőrrel, ami már-már szinte művészien lett megalkotva. Az ülések oldalan észrevehetünk egy aprócska, ám annál nagyobb jelentőséggel bíró svéd zászlót, ezzel jelezvén, hogy az autó teljes egészében svédországban készült. Akik szereteik az ilyen finom utalásokat, azoknak bizonyára az egyik kedvence lesz. Az autó audiórendszere mellett, pedig szintén nem mehetünk el szó nélkül, ahogy azt el is várjuk, itt is egy neves márka adta a nevét és technológiáját, a brit Bowers & Wilkins-ről van szó, akik a hangsugárzó kutatás egyik, ha nem a legnagyobb úttörői voltak, és számos mára már standard technológiát fejlesztettek ki. A megoldás, ahogy a középső hangszóró helyet kapott a cockpitben, külön dícséretet érdemel, ugyanis feltűnik a B&W ikonikus magashangot szolgáltató dómja, mindezt beleolvasztva a V90 formavilágába.

A dizájn nyilván szubjektív dolog, ezzel tisztában vagyok, azonban megkérdőjelezhetetlen, hogy Volvónál az egyik legkifinomultabb belső teret alkották meg, nemcsak házon belül, hanem talán az egész autóipart tekintve. Végezetül nézzétek meg az Alan Watts, angol filozófus, író gondolataival átitatott kisfilmet. Azt hiszem nem is kell többet hozzáfűznöm.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük