fbpx
Nyomj Entert

Vicces és fenntartható textilzsebkendők Szlovákiából | Noa!

A zero waste életmód elterjedésével számos hagyományos, korábban használt, de mára elfeledett tárgy tért vissza a mindennapjainkba – ezek közé tartozik a textilzsebkendő is. A szlovák Naďa Urbanová is meglátta a kicsiny textildarabban rejlő lehetőséget, és megszületett a Noa! brand.

A néhány hónappal ezelőtt indult szlovák márka története egy megfázással kezdődött. Naďa Urbanová egyetlen nap leforgása alatt egy egész doboznyi eldobható papírzsebkendőt elhasznált, ekkor döntött úgy, hogy másik, fenntarthatóbb megoldást keres a problémára. Kézenfekvő volt, hogy a gyerekkorából ismert textilzsebkendők felé veszi az irányt.

Mi is jól emlékszünk szüleink, nagyszüleink fiókjára, ahol ott sorakoztak a zoknik, harisnyák és alsóneműk mellett a frissen mosott, vasalt pamutzsebkendők – a történet egyáltalán nem nevezhető réginek, de az elmúlt néhány évtizedben túlságosan belekényelmesedtünk abba, hogy a könnyebb utat válasszuk, ha az orrunk tisztán tartásáról van szó.

A felmenőinktől örökségül kapott textilzsebkendőkön túl azonban nem igazán találni a piacon kortárs designdarabokat – ez jelentheti a Noa! számára a piaci rést, amit saját, humoros szövegezésű termékeivel igyekszik kitölteni. A szlovák nyelvű, frappáns feliratoknak elsősorban szlovák barátaink örülhetnek, s ez a tény kijelöli a Noa felvevőpiacát is –legalábbis egyelőre. Mindenesetre mi is jót derültünk, amikor néhány, zsebkendőre nyomtatott szlogent lefordítottunk, s egyúttal világossá vált számunkra az is, kik érezhetik magukat megszólítva a vicces zsepik láttán.

Az irodalomkedvelőknek például a könyvekkel illusztrált darabot ajánlanánk: itt a „Kýcha a predsudok” felirat jelentése „Tüsszentés és balítélet” (Jane Austen regényének címe szlovákul így hangzik egyébként: „Pýcha a predsudok”). Az „Idem po zelenej” zsebkendőn geometrikus formában jelennek meg a túrázáshoz kapcsolódó szimbólumok (hegycsúcs, iránytű, fenyőfa, sátor), a feliratot leginkább így fordíthatnánk: „Kimegyek a zöldbe”, amely nemcsak a természet lágy ölére, hanem bizony az orrváladékra is utal.

Persze nem csak orrfújásra használhatjuk a Noa zsebkendőit: a minden anyuka táskájában ott lapuló törlőkendő helyett választhatjuk például az unikornissal, szülinapi tortával és csöpögő fagylalttal díszített kendőt („Na soplík aj na iné, sú vreckovky mamine”, azaz „Orrváladék és minden más törlésére ott a mami zsebkendője”). A humoros szövegek megalkotásában Tomáš Kučírek és Martin Kovarík működtek közre, míg a rímes versikéket Katka Makara írta, a grafikákat pedig Katarína Hutníková készítette.

A feliratozott változatok mellett kifejezetten gyerekeknek szánt, állatfigurás zsebkendőket is találunk a Noa webshopjában. Mindezek mellett pedig a minimál szerelmesei sem fognak csalódni: a kínálatban natúr színű, 100% pamutból készült textilzsebkendők is lapulnak azoknak, akik kerülnék a feltűnést. A zsebkendők tárolása miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk: apró, összehúzható textilzsákocskát is beszerezhetünk a kiválasztott darab mellé.

Naďa, aki korábban PR- és kommunikációs területen dolgozott, nem egyedül menedzseli a márka mindennapi életét. Segít neki barátnője, Mary, aki jelenleg is egy nemzetközi nagyvállalat vezetőjeként intézi a Noa adminisztratív-technikai feladatait, míg Naďa kapcsolatot tart a beszállítókkal és alvállalkozókkal, valamint az üzemeltetésért felel.

A zsebkendők egy része egy pozsonyi műhelyben készül, a színes változatokat azonban Németországban printelik. Hiába szerettek volna csak és kizárólag szlovák, illetve cseh gyártókkal együttműködni, az általuk kigondolt minőségben nem találtak megfelelő partnert.

Fájó szívvel döntöttek a német kivitelező mellett, ám amit csak lehet, helyi alvállalkozók, varrodák bevonásával valósítanak meg, hogy ezzel is támogassák őket – ez fontosabb számukra, mint a magasabb profit (a Noa-zsepik ára 4-7 euró között mozog).

Noa! | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük