fbpx
Nyomj Entert

A grafikus szakácskönyve | Moravszki Kata

Album-formátum helyett régi zsebkönyvekre hajazó méret, tökéletesen beállított fotók helyett kedves, fekete-fehér illusztrációk – ilyen, ha egy grafikus szakácskönyv-írásba kezd. Moravszki Kata nem csak a Vegán finomságok című könyve design-ját, de pár receptet is megosztott velünk.

Moravszki Katát eredetileg grafikus, többek között olyan portálok köszönhetik neki a megjelenésüket, mint a Phenomenon vagy az artportal. Kata a munka mellett legszívesebben a konyhában kapcsolódik ki, azon belül is főleg a sütésben van otthon. Nemrég jelent meg saját szakácskönyve, melynek receptjei és illusztrációi is felkeltették a figyelmünket.

Nyolc évvel ezelőtt tejcukor-érzékenységet diagnosztizáltak nálam, ez pedig magával hozta azt is, hogy az étrendemből száműzni kellett az összes, általam imádott édességet. Fanatikus édességfogyasztóként nem akartam elfogadni azt, hogy nem érezhetek hasonló ízeket, mint azelőtt. Számos kísérleti sütés és cipőtalptészta után aztán kezdtek egész jó minőségű desszertek születni, és lassan halmozódtak a receptek is, amelyekkel már kezdeni lehetett valamit. Ahogy a baráti társaságomban lett gluténérzékeny, vega, vegán és olyan, aki nem fogyaszt cukrot, elgondolkodtam azon, mi lehetne a legjobb opció arra, hogy ne legyenek olyan szülinapi bulik, ahol valaki nem tud semmit sem enni – meséli Kata a saját szakácskönyv ötletének hátteréről. A végeredményt illetően szempont volt az egyszerűség is: hogy életkortól és pénztárcától függetlenül bárki el tudja készíteni a könyvben található 40 recept mindegyikét.

Végül nem egy trendi, vegán szakácskönyv született, hanem egy szupereredeti kiadvány, amelyet természetesen a szerző tervezett. A könyv különlegessége, hogy fotók helyett fekete-fehér illusztrációk készültek. Mérete a régi zsebkönyvekre hajaz, tervezése során az 1936-ban kiadott Váncza József – A mi süteményes könyvünk szolgált alapul méretben és feelingben egyaránt.

A karantén sokak kedvét hozta meg a sütéshez, ezért megkértük Katát, hogy osszon meg velünk három receptet a könyvből. Íme:

Hónapvégi aranygaluska

Grissini italozás mellé

Datolyás csokigolyók

Vegán finomságok, Scolar Kiadó, 2019

Moravszki Kata | Behance | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük