fbpx
Nyomj Entert

Ikonikus budapesti épületek egy grafikus szemszögéből | Dankó Evelin

Izgalmas textúrák és mintázatok harmóniája pasztell és élénk színtónusokban: Dankó Evelin részletgazdag illusztrációkkal tiszteleg Budapest és ikonikus épületei előtt.

Evelin Kárpátalján nőtt fel művészetkedvelő családban, így számára is adott volt, hogy ezen a területen szeretne majd elhelyezkedni. Tervezőgrafikai tanulmányait Sopronban kezdte, de később Litvániában és Spanyolországban is betekintést nyert az illusztráció és grafikai tervezés világába. Jelenleg Budapesten él és dolgozik, ami alkotásaira is nagy hatással van.

„Nagyon szeretem Budapest hangulatát: a zajos belvárost ugyanúgy, mint a zegzugos budai lépcsőket. Bizonyára ez is közrejátszik abban, hogy elkezdtem a budapesti épületeket megörökítő illusztrációsorozatomat” – emelte ki Evelin.

Nyugati pályaudvar | Építészek: August W. De Serres, Gustave Eiffel tervezőiroda
Szent István-bazilika | Építészek: Ybl Miklós, Hild József, Klauser József
Fővám téri vásárcsarnok (Központi Vásárcsarnok) | Építész: Pecz Samu

Az építészet iránti szeretete még 2013-ra vezethető vissza, amikor Litvániában folytatta tanulmányait. „Az új ismeretek, impulzusok megszerzése mellett rengeteget utazgattunk a balti államokban, sőt, a skandináv területekre is ellátogattam. Az északi csipkés homlokzatok szinte elvarázsoltak, ezzel megadva az inspirációt, hogy épületeket rajzoljak – mondta el Evelin.

„Budapest az otthonom, lenyűgöz a sokszínűsége, az épületek monumentalitása lélegzetelállító. Egyszerűen szeretném saját szemszögemből megmutatni a várost” – tette hozzá.

A sajátos hangulatú illusztrációkon Budapest egyik legrégebbi vasúti fejpályaudvara, a Nyugati pályaudvar éppúgy új életre kel, mint a város második legmagasabb épülete, a Szent István Bazilika, valamint a Fővám téri vásárcsarnok, az európai szinten is a legnagyobb zsinagógának számító Dohány utcai zsinagóga, a város emblematikus jelképe, a Budai vár, illetve az Operaház – de jó néhány ötlet van még Evelin tarsolyában. A meglepetés báját meghagyva az alkotó csak annyit árult el nekünk, hogy Budapest ikonikus épületein kívül a kevésbé ismert, számára kedves házakat is szeretné majd saját vizuális világába illeszteni.

Dohány utcai zsinagóga (Nagy zsinagóga) | Építészek: Ludwig Förster, Ignaz Wechselmann
Budai vár | Építészek: Jean Nicolas Jadon, Ybl Miklós, Hauszmann Alajos
Magyar Állami Operaház | Építész: Ybl Miklós

Dankó Evelin | Web | Instagram | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük