fbpx
Nyomj Entert

Kortárs alkotások az ikonikus Levi’s® Trucker-dzsekiken

A Levi’s® Trucker farmerdzseki 1967-es megjelenése óta szolgál a világ művészeinek festővásznaként a Los Angeles-i Venice Beach-től a brazil favellákig. Novembertől egy különleges együttműködés keretében az ikonikus dzsekik hat hazai kortárs művész kreativitásának is felületet adnak – ráadásul ezekre a különleges darabokra az Autistic Art decemberi jótékonysági aukcióján még licitálni is lehet.

Vannak olyan örök, klasszikus ruhadarabok, amelyek beszerzésével egyszerűen nem nyúlhatunk mellé. A  Levi’s® Trucker-dzsekije is ilyen – generációk hordják a mai napig tavasztól őszig a világ szinte bármely pontján. A több mint ötven éve megalkotott forma, a V-varrású zsebek, a márkázott fémgombok már messziről felismerhetővé teszik ezt a farmerkabátot. Ha még személyre is szabjuk őket néhány kitűzővel, felvarróval vagy kortárs alkotással, igazán egyedi darabokká válhatnak.

„A Trucker-dzseki évtizedek óta művészek generációinak szolgál egyszerre egyenruhaként és kreatív  felületként” – mondta Szkiba István, a Levi’s® magyarországi és görögországi operatív vezetője.

A Levi’s® Jakab Luca művészeti menedzserrel dolgozott együtt legújabb kampányán, a Levi’s® Trucker Art Projekten. Luca elmesélte, hogy neki is van egy használt Truckere, amit még Kelet-Londonban, a vintage boltok Mekkájában, a Brick Lane-en vett. Általában nem márka szerint vásárol, de a Levi’s dzsekik ikonikussága szerinte is megkérdőjelezhetetlen. Ezen kívül azt is értékeli, hogy az amerikai brand az utóbbi években igyekszik tenni a fenntarthatóság érdekében is, például egyre kevesebb vizet és toxikus anyagot használ a ruhák előállítása során. Sőt, az újrahasznosítási hullám is egyre jobban teret nyer a márkánál – a művészet és a divat találkozási pontjaként, egy-egy second hand farmerkabát jó felülete lehet az alkotói szabadságnak.

Ezeket is szem előtt tartva választotta ki Luca azt a hat hazai művészt, akiknek friss látásmódja jól illeszkedik a projekthez.

„Olyan alkotókat kerestem, akiknek a stílusa, mondanivalója idővel ugyanolyan ikonikussá válhat majd, mint a Levi’s dzsekije. Karakteres, a popkultúrába illő, valamilyen pozitív üzenetet hordozó darabokat szerettem volna látni. A legnagyobb gondom az volt, hogy csak hat alkotót kérhettem fel; bőven lettek volna még ötleteim, hiszen számtalan tehetséges grafikus és festőművész él itthon” – mondta el Luca.

A Levi’s® Trucker Art Projekt során elkészült dzsekiken Baráth Áron, Bereczki Kata, Klement Csaba, Kiss Miklós, Labrosse Dániel és Pápay Fanny alkotásai láthatók. Négyüket sikerült utolérnünk, így kicsit ők is meséltek nekünk az általuk tervezett farmerkabátokról és arról, mit jelent számukra ez a megjelenés:

„Olyan dzsekit szerettem volna, ami első ránézésre is feltűnő. A használt színeket és azok elhelyezését leginkább a korai kilencvenes évek susogós felsői inspirálták, ezek kontúros kiemelésével pedig olyan, rajzos hatást próbáltam elérni, mintha magát a dzsekit is én rajzoltam volna. Mintáját a bulizás, a partik, a tánc inspirálta, ami ezekben a nehéz időkben nagyon hiányzik szinte mindenki életéből. Az önfeledtséget, a közösségi élményt, az eufóriát igyekeztem megjeleníteni. Ha esetleg pont azért vennék meg ezt a dzsekit, mert én festékeztem össze, az én figuráim vannak rajta és ráadásul ezzel még segíthetek egy fontos ügyben is, az nagyon jó érzés” – mesélte Klement Csaba.


„Egy könnyed témájú képet szerettem volna festeni, olyat, amely által a dzseki még inkább laza, vagány és extrém darabbá lesz. A kép szereplői kitekintenek a képből, így megszólítják, egyfajta összekacsintásra szólítják fel a közönséget. Úgy gondolom, nagyon fontos néha kiemelni a művészetet a galériák falai közül, közelebb vinni az emberekhez. Ez a projekt pedig remek lehetőség erre, ráadásul az Autistic Art Alapítvány is támogathatjuk vele” – mondta el Bereczki Kata.


„A Levi’s® Trucker egy klasszikus ruhadarab, ami nekem Woodstockot és a San Francisco-i flower power mozgalmat idézi fel, vagyis az egyéni szabadság és az összetartozás fontosságát, amely manapság amúgy újra releváns. Ezt jelenítettem meg a dzsekin a rám jellemző stílusban, egy virágfejű alak személyében” – mesélte Labrosse Dani.


„Vajon mitől lesz egy tömegtermékből egyedi darab? Az általam tervezett dzseki a minden plázában megtalálható pólónyomtatás technológiájával készült. Direkt, mert az egyediség így jobban megkérdőjelezhető, még érdekesebb az irónia. A későbbiekben is szeretnék majd még hasonlóan nagy márkákkal kollaborálni – ez egy klassz próba volt” – mondta el Kiss Miklós.

Az elkészült, menő dzsekiket november 30-ig néhány frekventált budapesti helyen – a Kristóf téren, a Fővám téren és a Károly körúton – található, üveg borítású hirdetőoszlopok kapszuláiban tekinthettük meg. December tizedikéig az Autistic Art éves jótékonysági aukciójának platformján lehet rájuk licitálni. 

Az Autistic Art Alapítvány kapcsán Luca kiemelte:

„Kivételes az, ahogy művészeti programjuk által hangot adnak az autizmussal élő emberek számára, ezzel teljesen újrapozicionálják szerepüket a társadalomban. Nehéz lett volna náluk megfelelőbbet találni, nem is beszélve arról, hogy a Levi’s® számára is presztízsértékű egy ilyen értékes, profi szervezetet támogatni.”

A felkért művészek által megálmodott Levi’s® dzsekik eladásából származó teljes összeget az Autistic Art Alapítvány és az általa támogatott programok kapják.

Kampányfotók: 
Fotó: Fromm Balázs 
Művészeti vezető: Skyba Iryna 
Styling: Várai Lúcia 
Smink: Schneider Anna 
Haj: Bozó Csongor 
Modellek: Törő Viktória, Sógor Zsolt, Mohácsi Márk 

Levi’s® | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük