fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa formabontó piacai | TOP 5

Értéket teremt és közösséget formál: a piacra járás kultúrája sose megy ki igazán a divatból. Akár turistaként, akár állandó visszatérőként látogatjuk a piacokat, mindig tartogatnak számunkra valami misztikumot. A zöldség zöldebb, a virág illatosabb, az emberek közvetlenebbek. Válogatás Kelet-Európa legérdekesebb piachelyeiről.

Termelői Vásár | Gdansk

Lengyelország egyik legkiemelkedőbb termelői vására heti két alkalommal költözik be a Garnizon Kulturális és Rendezvényház csarnokába. Több mint negyven őstermelő várja saját portékájával a vásárlókat, az árusok száma és sokszínűsége évek óta csak növekszik. A rendelkezésre álló választék háztáji termékeket és alternatív ökológiai módszerrel termesztett zöldségeket, gyümölcsöket, kézműves péksüteményeket, füstölt halakat és sajtokat is tartalmaz. A szervezők célja az, hogy a vásárlók a termékeken túl megismerjék a termelőket és népszerűsítsék a helyi gasztronómiai sajátosságokat is. Utóbbi érdekében a piac időközönként otthont ad kulináris műhelyeknek és gasztronómiai előadásoknak is.


Szimpla Háztáji Piac | Budapest

A Szimpla Kert, ahol mintegy ötven őstermelő fogadja az érdeklődőket vasárnaponként, egy csipetnyi hamisítatlan vidéket varázsol a belváros közepébe. A Szimpla Háztáji Piacon minden termelő vegyszermentes és saját termesztésű portékát árul. A látogatók változatos kínálatból szemezgethetnek, hiszen a friss élelmiszerek mellett házi rózsaszörpök, szappanok, szarvasgomba-különlegességek és fűszerek is kaphatók. A piac nyitva tartása idején az emeleten háztáji svédasztalos reggeli készül, amit a termelők alapanyagaiból állítanak össze. A Közös Lábos program keretében minden alkalommal egy-egy civil szervezet képviselői készítenek ebédet, amit bárki megkóstolhat, aki támogatni szeretné őket. A piac ideje alatt élőzene szól és olykor izgalmas gyermekprogramok is várják a fiatalabb piacra járókat. Jelenleg a pandémiás helyzetre való tekintettel nem rendezik meg a hétvégi vásárokat, de reméljük, hamar helyreáll a rend.


Feketetói Vásár | Erdély

A Feketetói vásár több mint egy piac, nem véletlenül tartja a mondás: nem létezik az, ami itt nem kapható. A nagy múltú kirakodóvásárt félévente rendezik meg a Körösfeketetó mellett fekvő több hektárnyi területen, ahol három napon keresztül cserél gazdát óra, szőnyeg, szandál vagy éppen kitömött aranysakál. A piac két részből áll, az egyiken az aktuális trendeknek megfelelő használati cikkek találhatók, a másik pedig a bolhapiacok szerelmeseinek kedvez. A vásár varázsa nem csak a szokatlan régiségekből ered, a népviseletes nénik és bácsik már önmagukban egy másik világ romantikáját idézik. A piacot az elmúlt években akkora érdeklődés övezte, hogy már a környező települések is bekapcsolódtak a vendégek fogadásába. A vásár hétvégéjén igazi fesztiválhangulat tombol, a reggelig tartó táncházak zárórájakor az első kereskedők már készítik is asztalaikra az újabb gazdára váró kincseket.


Régi Vásárcsarnok | Pozsony

A válogatás másik legidősebb piaca a száztíz éves Régi Vásárcsarnok, amely korát megcáfolva nemcsak hagyományos termelői piacok helyszíne, hanem számos kulturális eseményt és szolgáltatást is kínál. A klasszikus háztáji piacok mellett egyedi hangulatú tevékenységekre van lehetőség gyermekek és felnőttek számára. A Vásárcsarnok épületében kiépített minioázis olyan növényekből áll össze, amiket már meguntak, vagy éppen kinőtték előző otthonukat és „közösségbe vágynak”. A piactéri oázisban gyakran tartanak teakóstolókat, kézműves workshopokat és könyvklubokat is. Minden szombaton itt található Szlovákia legnagyobb könyvcseréje, a pozsonyi könyvpiac, amelyen plakátok, különféle grafikák és bakelitlemezek is kaphatók.  A változatos programok között akad még gyermekszínház és közösségi főzés is, amelyen a régióban élő kisebbségek tradicionális ételeit ismerhetik meg az érdeklődők.


Liliomkert piac | Káptalantóti

A Liliomkert piac kétségtelenül a Balaton-felvidék egyik legbájosabb látványossága. A töretlen hírnév nem véletlen, hiszen a mesébe illő táj mellett olyan minőségi termékekkel találkozhatunk itt, mint a levendulás kecskesajt vagy a hamuban sült pogácsa. A kulináris élményeken kívül régiségkereskedők és antikváriusok gyűjteményéből lehet válogatni a régi időket felelevenítő tárgyakat. A piac nem csak a vásárlást teszi lehetővé, a Liliomkert egy olyan sokoldalú közösségi placc, ami teret ad a termelők és a vevők közti közvetlen párbeszédnek, emellett pedig bemutatkozási lehetőséget ad feltörekvő művészeknek is. A piacon épp ezért nemcsak kézműves termékekkel gazdagodhatunk, hanem a sokszínűséggel is. A káptalantóti csodapiac az év minden vasárnapján várja az érdeklődőket.

Termelői Vásár Gdansk | Web | Facebook | Instagram
Szimpla Háztáji Piac | Web | Facebook | Instagram
Feketetói Vásár | Facebook
Régi Vásárcsarnok | Web | Facebook | Instagram
Liliomkert Piac | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük