fbpx
Nyomj Entert

A szín az alapja mindennek | Farkasdy Szilvia textíliái

Geometrikus, absztrakt formavilág, egyszerű és őszinte kompozíciók, élénk színekkel társítva. Farkasdy Szilvia textiltervező művész projektjeit fedeztük fel, és teljesen lenyűgözött minket.  Mutatjuk!

Farkasdy Szilvia már gyerekkora óta kötődik a művészetek legkülönbözőbb formáihoz, így elég hamar nyilvánvalóvá vált a számára, hogy ez az ő iránya. Jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező mesterszakos hallgatója.

Miró-átírás

Textil-alkotásaiban a ‘70-es és ‘80-as évekre jellemző szín- és formavilág hangulata köszön vissza. Gyakran inspirálódik olyan művészek vizuális világából, akik munkájában az absztrakt formák és alapszínek dominálnak.  

Számomra a szín az alapja mindennek. Nagyon szeretem a színes, ugyanakkor tiszta, mintaszerű kompozíciókat. Általában nem is az adott öltözék formájával kezdem a tervezést, hanem előbb kitalálom a szín-, és mintavilágát. Emiatt is foglalkoztatnak azok az alkotók, akik hasonlóan színes és geometrikus alapokkal dolgoznak ” – emeli ki Szilvia.

Munkáiban a színek és formák gondos társítása mellett, személyes emlékeihez, élményeihez is vissza-visszanyúl. BALATON ruhakollekciójában például gyerekkori családi nyaralásainak hangulatát öntötte formába. A ruhadarabok kialakításai olyan tárgyakat idéznek meg, mint a csíkos kempingszék, a vitorlás hajó, vagy a vitorlaponyva mozgása. Mintázatuk pedig a kempingvászonra is jellemző csíkritmusra épülnek.

Balaton
Balaton
Balaton

A karakteres ruhadarabok elkészítésében, Szilvia leginkább a kötés technikáját alkalmazza, de emellett szívesen kísérletezik természetes anyagokkal, vagy olyan egyéb technológiával, amivel textilre vagy akár más alapanyagra is mintát lehet készíteni. 

Anyagtársítások

A kötés folyamatában az a legizgalmasabb, hogy én alakítom ki magát az alapanyagot. Így egyszerre foglalkozhatok mintákkal, struktúrákkal, felületekkel és végül azzal, hogy ezeket milyen formában jelenítem meg. Szabadságot ad a tervezésben, hogy nem egy már meglévő anyagból dolgozom.

Szilvia jelenleg a diplomamunkáján dolgozik, amelyben szintén a színek állnak majd a középpontban: Johannes Itten nevéhez fűződő színtanból kiindulva tervez mintákat, majd önti öltözék formájába. Mi már nagyon várjuk!

További újdonságokért, kövessétek ti is Szilvia Instagram oldalát:
Farkasdy Szilvia Instagram

Fotók: Kovács Dávid, Urbán Jonatán

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük