fbpx
Nyomj Entert

A valóság nem játék

Január 24-én nyílik meg a Faur Zsófi Galériában Vörös Miklós képzőművész STARTER SETS című kiállítása. A különleges fotósorozat képein új, eddig ismeretlen drámai arcukat mutatják meg a népszerű dán építőjáték-gyártó, a LEGO figurái.

Az összetört hercegnő és az megállíthatatlan lesifotós. A meggyötört riporter és a fanatikus hóhér. A hajszolt gyerekmunkás és az élősdi művezető. Két figura. Egymás mellett állnak. Nem csinálnak semmit, kontaktus nem történik. A feszültség mégis tapintható. Ahogy kezd bennünk összeállni a kép, ahogy feltárulnak a páros portrékat inspiráló – sokszor tragikus – események, megelevenedik a sorsuk, tapinthatóvá válik a történetük. Minden kép sztoriját valódi események ihlették. Olyan komoly, nehéz történetek, melyek hátterében az erőszak, a megaláztatás, a kihasználás áll.

 „A sorozat képei technikailag rétegelt, makró tárgyfotók. A koncepció az ellenpontozásra épül. Játékokkal utal komoly történésekre, így átlépve az elidegenítő tényezőket. A médiában megjelenő erőszak hétköznapivá teszi az emberi drámákat, de talán egy újszerűbb megközelítés ismét megnyithatja a megértés és vizsgálódás lelkiállapotát” – mondta el a projekt kapcsán a művész.

Az online térben a színfalak mögé is benézhetünk, és bepillantást nyerhetünk az alkotás folyamatába a projekt Instagram-oldalán.

Műkedvelő tippünk:

Ha egy képnél nem tudjuk eldönteni, mely történet ihlette, a kép címe segítségünkre lehet. Persze nem a szereplők neveit vagy az esemény leírását tartalmazza, az túl egyszerű volna. A képek címe egy négyjegyű szám, akárcsak a játékszettek azonosító számai. Ez esetben viszont a 4 szám tulajdonképpen egy dátum kódja ÉÉHH formátumban. Pl. 1408 – 2014 augusztusa, James Foley  lefejezésének időpontja.

„Hogy James Wright Foley félt-e mielőtt az Iszlám Állam katonája lefejezte, az megállapíthatatlan. De milliók féltek helyette, érte, neki, és félnek még mindig.” (Kemény Zsófi költő, slammer).

A kiállítás február 22-ig tekinthető meg a Faur Zsófi Galériában.

STARTER SETS kiállítás

Időpont: 2019. 01. 24 – 2019. 02. 22.

Helyszín: Faur Zsófi Galéria (1114 Budapest, Bartók Béla út 25.)

 

 

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük