fbpx
Nyomj Entert

Ahol a természet átveszi az uralmat | James Kerwin szellemvárosokról készült fotói

Enteriőrök, amelyekben bútorok helyett az ablakokon átfolyó homoktenger uralja a látványt: James Kerwin „uninhabited” című fotóesszéjében a világ elhagyatott városait és falvait örökíti meg Ukrajnától Namíbiáig.

James Kerwin angol fotográfus és vizuális történetmesélő 2019-ben kezdett el dolgozni „uninhabited” című fotósorozatán, melynek munkálatait öt évre tervezte, a pandémia azonban közbeszólt. Habár utazásait egy időre meg kellett szakítania, az eddig elkészült fotókat közzétette, így mi is kicsit közelebb kerülhetünk a világ szellemvárosaihoz.

Az utazók gyakran vágynak a világ elhagyatott városaiba és falvaiba, amelyek egyaránt vonzók kísértetiesen szép és megdöbbentő látványviláguk és a városokhoz fűződő misztikus történetek miatt. Ilyen város például a csernobili atomkatasztrófa óta elhagyatott, de mégis népszerű turistaponttá vált Pripjaty vagy a törökországi Kayaköy is, melyeket Kerwin ugyancsak megörökített. Vizuálisan azonban talán még lenyűgözőbbek azok a fotók, amelyek a sivatagos területeken elterülő szellemvárosokban készültek. A namíbiai Kolmanskopban, illetve az egyesült arab emírségekbeli Al Madam házaiban az enteriőrfotók fő elemei bútorok helyett homokdűnék, amelyeket a fény a nap minden szakában más-más tónusúra fest.

Kerwin egy-egy helyen több napot is eltöltött annak érdekében, hogy különböző fényviszonyok közt örökíthesse meg a természet uralmát az épített környezet fölött. Így készülhetett el az a fotó is, amelyen a ház fagerendái közti réseken átszűrődő napfényt látjuk, ahogyan az mintázatot rajzol a falakra és a dűnékre. A fotós az alkotói folyamatokat videón is dokumentálta, YouTube-csatornáján első benyomásait és a fotózás lépéseit is megismerhetjük.


James Kerwin | Web | Instagram | Youtube

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük