fbpx
Nyomj Entert

Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve

Peter Sit szlovák művész nagymamája életének dokumentálását nyolc évvel ezelőtt kezdte el: az évek alatt a fotográfia műfaja a családi gyász feldolgozásának eszközévé vált. A projektet kísérő képek és gondolatok töltik meg azt a szlovák nyelvű kiadványt, amely közösségi finanszírozás segítségével jelenhet meg hamarosan. Könyv az élet fragmentumairól, törődésről, szeretetről és öregedésről.

Peter Sit a szlovák APART művészeti kollektíva társalapítójaként ismert, a Život jedného človeka je jeden celý vesmír ( angolul The Life of One Man is One Whole Universe) című projekt ugyanakkor egyéni alkotói munkájának gyümölcse. A kifejezetten személyes indíttatású fotósorozat viszonylag hosszú ideig készült, Peter Sit nyolc éven keresztül dokumentálta nagymamája, Emilia Sitová (1940-2018) életét.

A fotózáshoz nem sokkal nagyapja halála után kezdett hozzá. A kamera életük részévé és a haláleset feldolgozásának egyfajta eszközévé vált: éreztette Emiliával, hogy léte és munkája még mindig fontos. A sorozat a nagymama életének apró mozzanatait és tárgyi környezetét jeleníti meg. A képekben elmesélt történet ugyanakkor túlmutat az egyénen, az emberi élet törékenységének lenyomatait közvetíti.

A sorozat hamarosan szlovák nyelvű könyv formájában jelenik meg. A projekt érdekessége, hogy a kiadáshoz szükséges forrás a Bratislava City Foundation támogatása mellett a Start Lab oldalán közösségi finanszírozással gyűlt össze, itt a kitűzött összeg több mint duplája érkezett be a támogatóktól. A közel száz oldalas kiadványban a fotók mellett archív anyagok és Peter Sit írásai olvashatóak. Mind a képek, mind pedig a szövegtöredékek a hétköznapokban keveset tárgyalt, ám azokat annál inkább keretező témákat – kapcsolatok, törődés, szeretet, munka, öregedés és halál – dolgozzák fel.

[…] Ez a sorozat nemcsak a nagymamámról szól, hanem a nagypapámról is, még akkor is, ha ez nem egyértelmű, hiszen a legtöbb fotón a nagymamám van […] Olyan ez, mint valamiféle halotti tor, […] az én rituálém, amely során feldolgozom a halálukat és emlékeimnek fizikai formát adok. Úgy éreztem magam, mintha detektív lennék, aki egy tizenöt éve zajló ügyet oldott volna meg. Végre el tudom tenni a szobát megtöltő dokumentumokat és nyomokat egy dobozba.

Peter Sit gondolatai (részlet a könyvből)

A könyvet hétszáz példányban nyomják és az APART oldalán, illetve Szlovákia és Csehország egyes könyvesboltjaiban lehet majd megvásárolni. A könyv megjelenése a jövő hónapban várható, a tervek szerint a következő évben angol nyelvű változat is készül belőle.


Peter Sit | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük