fbpx
Nyomj Entert

Favorit I Sebestyén László

„Sokat gondolkoztam, mi vagy mik az én kedvenc tárgyaim. Járt az agyam, néztem a lakásban, mik azok a képzőművészeti alkotások, vagy iparművészeti tárgyak, amiket nagyon szeretek. Sok minden eszembe jutott. Marcel Duchamp piszoárja, Ai Wei Wei kőből készült szotyolái (ezek amúgy nincsenek a lakásomban), vagy a Mac laptopom, és persze az összes fényképezőgépem, amivel dolgozom. Az óriási fejtörés közben aztán rájöttem, nincs abszolút, vagyis ilyen egzakt kedvencem.

Inkább úgy fogalmaznék, a legkedvesebb tárgyaimmal – a fényképezőgépeimmel – létrehozott új világot, a fotográfiát, szeretem a legjobban. Szakmai ártalom – ahogy mondják. Egy kép pedig különösen közel áll hozzám; Robert Capa: Pablo Picasso & Francoise Gilot – French Riviera, 1951.

Ez a három ember nagyon meghatározó a számomra. Robert Capa, mint fotográfus, Picasso és Gilot pedig a festészetben fontos szereplők. Nem kezdenék itt most bonyolult képelemzésbe, de a fotó egy vidám, kedves, szeretetteljes pillanatot örökít meg – szenvedélyt, szeretetet, férfi és nő viszonyát, humort és mindent, ami igazából az alkotáshoz, az alkotói folyamatokhoz is elengedhetetlen.

Ha erre a képre ránézek, mindig a boldogság jut eszembe. Jókedvű leszek tőle. Szeretem. És hát fantasztikus, hogy egy papírlap, egy fényérzékeny hordozó ennyi érzést képes közvetíteni…”

Sebestyén László fotográfus


Favorit című cikksorozatunkban mai alkotókat kérdezünk meg időről időre arról, mi a kedvenc designtárgyuk és/vagy egyéb művészeti alkotásuk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük