fbpx
Nyomj Entert

Amikor a tervezőgrafika és az építészet találkozik

A murális művészet a legkülönböző formákban épül be a városba: reklámfelület, helytörténeti lenyomat vagy akár művészi alkotás is lehet, olykor pedig azért kapjuk fel rá a fejünket, mert az adott épület sajátosságaival ápol szerves kapcsolatot. Az építészet és a grafika ilyen gyümölcsöző találkozásaira mutatunk néhány példát a brazil építészstúdió, a Nitsche Arquitetos projektjei közül!

Nem mindegy, hogy az építészek és a tervezők milyen vizuális nyelv mentén alakítanak egy utcaképet, ahogyan az sem, hogy milyen falfestmény kerül egy tűzfalra. Egy ilyen alkotás évekig meghatározhatja a környék látványát, ahogyan a járókelők hangulatát és szokásait is, hiszen egy-egy jól sikerült megoldás nem csupán a városrész ékköve, de népszerű találkozási pontja is lehet.

A Nitsche Arquitetos tervezői felismerték az izgalmas vizuális megoldások erejét, és ahelyett, hogy látványos köntösbe csomagolnák az épületeket, inkább azokat a lehetőségeket keresik, amelyekben a grafika és az építészet egymást valóban erősíthetik. A stúdió egyébként gyakran végez grafikai feladatokat is és a művészeti projektektől sem riad vissza, sőt, tulajdonképpen néhány itt bemutatott munkájukra is művészi beavatkozásként tekintenek.

„São Paulo nevezetes útján, a Minhocão-n az üres falak festővásznak hatását keltik, mintha az út egy város méretű galéria lenne” – mondják a tervezők, akik ezt megragadva az egyik magasház arányait követték és a szomszédos falon az épület képzelt lakóit jelenítették meg. Egy másik projektjükben azonban éppen az épület tagolásának kifordításával kísérleteztek: a fekete-fehér kontrasztjára ráerősítve az épület vízszintes és függőleges tagolását ferde sávokkal törték meg.

Nitsche Arquitetos | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük