fbpx
Nyomj Entert

Animált Majális

A Magyar Nemzeti Galéria honlapján olvasható egy szuper képelemzés Szinyei Merse Pál Majális című festményéről. Ha valaki még nem olvasta, feltétlen látogasson el az oldalra és pörgesse végig az anyagot, mert rengeteg érdekes információt tartalmaz a mű keletkezéséről, szereplőiről és fogadtatásáról. 

A kép vitathatatlanul a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb alkotása, bár megszületése után a közönség és a szakma is kedvezőtlen kritikával illette. Szinyei erről így ír Önéletrajzában:

„Minek is fessek? Jobbat a Majálisnál úgy sem tudok festeni, az meg senkinek sem kell. – Hát nem festettem! – Gazdálkodtam, lovagoltam, lakházat építettem, kertet alakítottam, gyermekeim, családi ügyek egészen lefoglaltak. Így múlt el több év.”

Így május elején, bízva egy nyitott és szabad nyárban, animáltam a képen szereplő karaktereket, némi humorral fűszerezve:

Heinrich Max – Szinyei régi barátja, a Münchenben megismert Gabriel Maxnak az öccse
A festő maga, hason fekve
A dohányzó férfi egy dél-tiroli építész. A fehér ruhás nő Szinyei feleségének a nővére, Gundelfingerné Probstner Mária.
A rózsaszín ruhás hölgy hivatásos modellként dolgozott, neve ismeretlen. Az udvarló férfi báró Luzsénszky Zsigmond. Ő volt Szinyei legfőbb családi bizalmasa.
Háttérben sétáló napernyős nők, úgynevezett staffázsalakok

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük