fbpx
Nyomj Entert

Szczecin mozaikalkotásokon keresztül

KOZMOSZ, SZERELEM és HÁTSÓ UDVAR, avagy egyre több mozaikalkotás lepi el Szczecin elhanyagolt bérházainak vagy egyéb épületeinek falait, szebbé téve a városképet. A cél az ott lakók bevonása, a közösségépítés és kapcsolatteremtés a művészet eszközével.

Szczecin városa Lengyelország északnyugati részén, a német határnál helyezkedik el. A második világháború előtt még német város volt, majd 1945-ben Stettinből Szczecin lett, és majdnem a teljes német lakosságot új, lengyel lakosok váltották fel. A furcsa és romokban heverő város egykori lakói által hátrahagyott kulturális emlékek kezdetben még nem voltak könnyen értelmezhetők az új lakosok számára. Aztán Lengyelországban az ötvenes évektől kezdve egyre népszerűbbé vált a kis üveg- vagy kerámia darabkákból készülő mozaikok létrehozása, és Szczecin városában is egyre több nagyméretű alkotás készült: néhányan a város arculatát meghatározó turisztikai látványosságként tartják számon őket.

KOZMOSZ (KOSMOS)

Felismerve a technika kulturális jelentőségét és az alkotás közösségformáló erejét, a helyi OSWAJANIE SZTUKI Egyesület (ami magyarul valahogy úgy fordítható: „szelídítés művészettel”) úgy döntött, hogy lerombolt vagy elhanyagolt köztéri épületeket szeretne újjáéleszteni olyan mozaikokkal, amelyek a lakóközösség számára is jelentőséggel bírnak. „Hivatásunknak érezzük, hogy a művészet és kultúra segítségével minél több alkalmat teremtsünk a találkozásra és ezáltal közösséget építsünk” mondta el Kinga Rabinska, a projekt vezetője. „Célunk ösztönözni az embereket, hogy elgondolkodjanak az őket körülvevő épített környezetről – az épületekről, közterekről, a hátsó udvarukról, utcákról, lépcsőkről, a környékükről és egyben az egész városról”  – folytatta.

A mozaikalkotások létrehozásának szinte minden fázisába bevonják a helyi lakosokat: a helyszín kiválasztása, a tervek véglegesítése és végül kivitelezése mind közösségi munkával jön létre. „Általában szorosan együttműködünk egy „helyi nagykövettel” – mi így hívjuk őket, mindegyikük helyi lakos. Gondoskodunk arról, hogy ellenőrizzük, szívesen látnak-e minket és a projektünket, majd beszélünk a közösséggel is, hogy engedélyt kapjunk a munka folytatására” – tette hozzá Kinga. 

SZERELEM (MIŁOŚĆ)

Az egyesület minden alkalommal három különböző mozaikmintát dolgoz ki, amelyek valamilyen módon reflektálnak a hely sajátosságaira vagy adottságaira – ezekből a lakosság szavazással dönti el, hogy melyik áll hozzájuk a legközelebb. Ezt követi az alapanyagbeszerzés, amelyek általában helyi boltok csempemaradványainak az újrahasznosításából áll. Végül jön a kivitelezés, amelybe a helyiek bármikor bekapcsolódhatnak, segíthetik a művészeket, majd ha minden kész, az egyesület egy kis esemény keretén belül leleplezi a végeredményt.

Így született meg még 2018-ban a legkisebb KOZMOSZ (KOSMOS) mozaik, amely egy Kozmosz nevet viselő mozi udvarát díszíti, ezt követte a SZERELEM (MIŁOŚĆ) mozaik egy bérház falán, Szczecin belvárosában. Végül 2019-ben a csapat létrehozta az eddigi legnagyobb méretű mozaikalkotását, amely a HÁTSÓ UDVAR (PODWÓRKO) nevet kapta.

HÁTSÓ UDVAR (PODWÓRKO)

Jó hír, hogy a történet itt még nem ért véget. Az OSWAJANIE SZTUKI további két mozaik megvalósításán is dolgozik, amelyekről a csapat annyit árult el, hogy az egyik alkotás mintájának témája azon nők előtt tiszteleg, akik segítettek újjáépíteni és újjáéleszteni Szczecint a háború utáni időszakban. A két alkotást még október előtt átadják. Mi már nagyon várjuk!

A projektben részt vettek:

Projektvezető: Kinga Rabinska, Paulina Stok-Stocka
Tervező: Ada Krawczak, Patrycja Makarewicz-Leszczyńska
Technológia és logisztika: Tomasz Midzio
Közreműködött: Patrycja Żyżniewska, tervező és Grzegorz Piaseczny

A projekt megvalósítása Szczeczin Város és a SPOŁECZNIK Program támogatásában jött létre.

Fotók: Ada Krawczak, Grażyna Iłowiecka

OSWAJANIE SZTUKI | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük