fbpx
Nyomj Entert

Armilláris gömb az Alpok csúcsán | Studio Olafur Eliasson

Ólafur Elíasson legújabb műalkotása az olasz Alpokban, a Hochjochferner-gleccser csúcsán kapott helyet: az Our Glacial Perspectives nevű installáció célja, hogy a globális felmelegedés problematikáját tágabb perspektívából kezdjük el szemlélni.

Az installáció fő eleme az égbolt modelljeként emlegetett csillagászati eszköz, az armilláris gömb túlméretezett, bejárható mása. A műalkotás a gleccser gerincén vezető ösvényen keresztül közelíthető meg, kilenc fémív alatt áthaladva: ezeket olyan távolságokra helyezték el egymástól, hogy a Föld eddigi öt jégkorszakainak hosszát képezzék le. Az ösvény végén egy acélból és kék színű üveglapokból készült pavilon áll, amelyet a látogatók csillagászati eszközként használhatnak. Ahogy a klasszikus armilláris gömb esetében, úgy a szerkezet gyűrűi itt is a horizontot, a fő égtájakat és a Nap útját jelölik meg az égbolton.

A helyválasztás sem véletlen, ugyanis a szemlélők egy olyan gleccser közelébe kerülhetnek, amelyet közvetlenül érint a klímaváltozás veszélye. Az Our Glacial Perspectives nem csak érzelmi, hanem érzékszervi és fizikai tapasztalás útján is felhívja figyelmünket a klímaváltozás valóságára.

Ahogy Elíasson is elmondta, „a mű nagyítóként szolgál az idő és a tér a helyszín nyújtotta sajátos megtapasztalásához – hatalmas és határtalan, ugyanakkor helyileg is specifikus. Egy optikai eszköz, amely kapcsolódásra hív minket bolygónk és a jég perspektíváit szemlélve”.

Fotók: David Orru, Oskar Da Riz, Studio Olafur Eliasson

Studio Olafur Eliasson | Web | Instagram

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük