fbpx
Nyomj Entert

Bemutatkozik a világ első, magyar fejlesztésű okos vitorlásruhája | 878co

Nemzetközi textilkonferenciák, hónapokig tartó termékfejlesztés, összesen két évnyi tervezés, egy Nobel-díjjal jutalmazott alapanyag és a vitorlás közösség bevonása – ezekre volt szükség a világ első, magyar fejlesztésű professzionális vitorlásruhájának megszületéséhez. Az innovatív sportruházat a vitorlázás meg nem oldott problémáira ad választ, miközben a technológia és az anyaginnováció ötvözésével fokozza a sportolók teljesítményét. A vitorlásruha történetéről a 878co alapító ügyvezető igazgatója, Papp István mesélt nekünk.

A 878co nem egy klasszikus divatmárka, sokkal inkább egy fashion-tech és innovációs brand, amely mögött több éves fejlesztés és egy komoly szakértői csapat munkája áll. Nemcsak a termék, hanem a márka neve is különleges – a 878-as számmal Közép-Európa egyik legnagyobb ruházati innovátora, Goldberger Leó előtt tisztelegnek, akinek inspiráló életútja 1878-ban kezdődött.

Papp Istvánt és csapatát közel két éve kezdte el foglalkoztatni az intelligens sportruházati termékek létrehozása, pontosabban az innovatív textíliák és okostechnológiák metszetének lehetőségei a vitorlásruhák piacán. „Számos nemzetközi szakmai konferencia, anyagkiállítás, iparági egyeztetés és online oktatáson való részvétel, valamint ezek tanulsága vezetett végül a felismeréshez: olyan céget kell létrehozni, amely valós problémákra valós válaszokat ad. Amellett, hogy a cég alapítója és ügyvezető igazgatója vagyok, magam is aktívan vitorlázom. Alapítótársaim, Majer Lilla és Tóbiás Richárd szintén elhivatottak a téma iránt” – mondta el.

Ahogy Istvántól megtudtuk, a vitorlássport hatalmasat fejlődött az elmúlt években. Amíg egyéb sportok, mint a futás vagy a kerékpározás ruházati termékei számottevő fejlődésen mentek keresztül az elmúlt öt évben, a vitorlázásban az innováció csekély mértékben jelent meg, ami számos problémát hozott a felszínre. Egyre inkább nőtt az igény a sportolók fokozottabb védelmére, a tűrőképesebb anyagok használatára, a zavartalan látómező biztosításásra, a navigációhoz szükséges adatok egyszerű követhetőségére és a balesetek kockázatának csökkentésére.

„Azt tapasztaltuk, hogy a sportág új igényeihez ezidáig nem tudtak vagy nem akartak felzárkózni a sportruházatgyártók. A vitorlázók jellemzően kiegészítő eszközökkel voltak kénytelenek megoldani a számukra szükséges funkciók biztosítását. Ezek a problémák nem kizárólag a professzionális vitorlázásban jelentkeznek, hanem a kevésbé kiélezett, de nagyobb tömegeket vonzó hobbivitorlázásban is. Éppen ezért fejlesztettük ki profi vitorlázók bevonásával új generációs, intelligens termékünket, ami hiánypótló a piacon mind tudását, mind a használt anyagokat tekintve” – emelte ki István.

A magyar vállalat már a tervezésnél is a piacon egyedülálló szemléletet alkalmazott, hiszen a vitorlásközösséget is bevonta a teljes folyamatba, így feltérképezték a sportolók legfontosabb igényeit. A hiányosságok és felvetések közül talán az egyik leghangsúlyosabb a ruházat anyaga volt, így a 878co számára az anyagválasztás vált a legérdekesebb kihívássá a termékfejlesztési folyamat során. Egy olyan anyagot kerestek, amely minden tekintetben megfelel a vitorlázás által támasztott feltételeknek (vízállóság, szellőzés, rugalmasság), ugyanakkor új tulajdonságokkal (extrém időtállóság, szakítószilárdság, intelligencia) ruházza fel a végterméket.

„Nem akartuk elhinni, hogy a tizenöt éves Gore-Tex az egyetlen megoldás. A Graphene sokkal innovatívabbnak tűnt, a ruházati piacon különösen egyedinek tekinthető. Egy ultrakönnyű, mégis különleges képességekkel bíró, rugalmas, nyúlékony, tökéletesen vízálló és mégis szupererős anyagról van szó. A tíz évvel ezelőtt fizikai Nobel-díjjal jutalmazott, szénszármazékokból készülő »csodaanyag« egyik fő tulajdonsága, hogy a szénmolekuláknak köszönhetően automatikus a hőkiegyenlítése, azaz öt és húsz fokon körülbelül ugyanolyan hőérzetet biztosít” – részletezte István.

Az okosruhához továbbá olyan digitális megoldások is tartoznak, mint a vállalat által fejlesztett On-Board-Unit (OBU), amit a hajó navigációs rendszeréhez csatlakoztathatunk, valamint egy, a kabátban elhelyezett digitális kijelző, melyre az OBU Bluetooth-kapcsolattal továbbít előre kiválasztott adatokat. Induláskor a rendszer telepítéséhez le kell tölteni egy mobilapplikációt, amelynek segítségével a sportolók vagy a vezető edző döntheti el, hogy a vitorláscsapat tagjai milyen adatokat láthatnak a kabátban elhelyezett kijelzőn. A különböző feladatokat ellátó csapattagok más és más adatsorokhoz férnek hozzá. A telepítést és beállítást követően már sem applikációra, sem mobiltelefonra nincs szükség, a kijelző automatikusan csatlakozik az OBU-hoz és szolgáltatja a verseny vagy edzés során az adatokat. A kijelző UV-védelemmel ellátott, csillanásmentes felületének köszönhetően erős napfényben is jól látható, ráadásul kényelmes, hajlékony kivitelben került a kabátba.

Az innovatív anyaghasználat és az okos megoldások beépítése nem volt elég a 878co kreatív csapata számára: alapvető elvárás volt, hogy a vitorlásruha megjelenése elegáns legyen, ezért a vállalat vezető tervezője, Majer Lilla és csapata kiemelt figyelmet szentelt a designnak. Figyelve az elvárásokra a sportruházat minden apró részlete – a zsebek, a cipzár vagy a kapucni – egyedi kialakítással rendelkezik. „A kapucnit, ami tökéletesen kiszolgálja a vitorlázók igényeit, egyben legikonikusabb eleme a ruházatnak, hónapokig tervezte csapatunk” – jegyezte meg az alapító. Emellett a márka kiemelten fontosnak tartotta az időtállóságot, ami nemcsak a ruha tartósságában, hanem annak megjelenésében is érvényesül.

A 878co szettjei, azaz a dzsekik, overálok és sortok a 3D-testszkennelésnek köszönhetően tökéletesen testre szabhatók, ami szintén jelentősen hozzájárul a sportolók teljesítményéhez. A fejlesztés során a fenntarthatósági szempontok is fontosak voltak: a ruhákat akár több évtizeden át viselhetjük, a cipzár és a csomagolás pedig újrahasznosított vitorlavászonból készül. „A ruhák elkészítéséhez kizárólag vegyszermentes és környezetbarát anyagokat használunk, minimalizáljuk a vízhasználatot, valamint társadalmi szerepvállalás keretében a nyereség egy részét vizeink és óceánjaink tisztítására irányuló kezdeményezésekre fordítjuk. Teljesen digitalizált és számítógéppel vezérelt gyártási kapacitásainknak köszönhetően hulladékmentes vállalatként működünk. A napokban született együttműködés alapján a DHL GoGreen partnere is vagyunk, ami azt jelenti, hogy vállalva ennek minden költségét, környezetkímélő módon juttatjuk el termékeinket a vásárlókhoz” – tette hozzá István.

Az innovatív vitorlásruhák gyártása 2020 októberében indult Székesfehérváron, itt zajlik a digitális 3D-tervezés is. A 878co jelenleg a hiteles, célzott és tudatos márkaépítésre összpontosít. Missziójuk, hogy nemzetközileg is elismertté, valamint két éven belül az öt legprogresszívebb hajóosztályban jelentős szereplővé váljanak. „Inkább vagyunk technológiai cég, mint divatmárka. Minden olyan területen számítani lehet majd ránk, ahol összetett problémák innovatív megoldására van szükség. Ilyen a professzionális sport, az egészségügy és a védelmi ipar: mindhárom területen vannak együttműködéseink, amelyekben további fejlesztéseket tervezünk. Egy olyan iparágban dolgozunk, amely még kialakulóban van” – emelte ki István.

878co | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük