fbpx
Nyomj Entert

Beton és fa harmóniája | Archholiks

Az Archholiks építészeti stúdió különleges családi házat tervezett Mosóc településén, a szlovákiai Nagy-Fátra hegység lábánál. Az épület kialakítása, tetőszerkezete és anyaghasználata a helyi vernakuláris építészet sajátosságaiból inspirálódik.

A Nagy-Fátra déli részén több pajta és csűr is található, valamint jellemző a kőfalakkal és nagy sátortetővel ellátott faházak építése – ezek a sajátosságok határozták meg a családi ház formájának kiindulópontját.

Alapja téglalap alakú, amely kettős kialakítású nyeregtetővel válik teljessé, ezzel szimbolizálva a Nagy-Fátra hegység két legnépszerűbb csúcsát, a Tlstát és az Ostrát.

Belső kialakítására jellemző a vertikális térbeli játék: az első és második emelet részben a talajszint alatt helyezkednek el, ezeken találjuk a ház személyes tereit. A bejárat az épület északkeleti oldalán kapott helyet és a második szinttel létesít közvetlen kapcsolatot, ahol egy gyerekszoba, egy fürdőszoba és egy mosókonyha találhatók. Az első szint a bejárathoz képest egy méterrel lejjebb húzódik meg, kifejezetten a szülők számára biztosít kényelmet egy hálószoba, egy gardrób és egy fürdőszoba formájában. A második szinti előszobából lépcső vezet a harmadik szintre, ahol konyha, étkező és egy terasz található. A ház legmagasabb, negyedik szintjén egy nappali és egy dolgozószoba kapott helyet. A harmadik és negyedik szint összekapcsolása nappali használatra alkalmas, tágas teret biztosít, csodálatos kilátással a környező tájra.

A ház alsó szintjei – amelyekre az esti és éjszakai használat jellemző – betonburkolatot kaptak, amely kényelmes, hűvös érzetet biztosít a meleg nyári napokon. Ezzel ellentétben a ház felső szintjei – amelyekre a nappali használat jellemző – faszerkezettel és lucfenyő burkolattal vannak ellátva, amely meghitt hangulatú enteriőrt kölcsönöz.

Az Archholiks által tervezett családi ház belső tere egyszerű és funkcionális, így tükrözi a ház szerkezetét. Nagy hangsúlyt fektettek a természetes anyagok használatára: a fa elemek és a földszínek tónusai dominálnak, amellyel kontrasztban fekete színű részletek teszik egyedivé az enteriőrt.

Forrás: Archdaily

Archholiks | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük