fbpx
Nyomj Entert

Biblikon

Zeman Zoltán Biblikon című ikonrendszerét az Eszterházy Károly Főiskola egyik iskolai projektjére készítette el. A sorozat alapját a biblia képezi, melynek eseményeire és személyeire Zoltán minimalista stílusban húzta rá geometrikus szimbólumrendszerét.

„A szimbólum nemcsak önmagán mutat túl valami egészen másra, hanem meg is jeleníti azt, amire mutat.” (Paul Tillich szisztematikus teológiája alapján)

Talán nem is lehetne szorosabb témát összekapcsolni, mint a vallást és a szimbolikát. Minden ismert vallás a szimbólumok alapján fejezi ki eszméit, s talán a keresztény egyháznál érződik ez a legerősebben. Nem véletlen, hogy könyvek százai foglalkoznak a számmisztika, a szimbolika és a vallás kapcsolatával és talán az se meglepő, hogy a filmipar is szívesen használja táptalajaként ezen rejtélyes elemeket.

Zeman Zoltán ikonrendszere tehát egy olyan jelrendszer, mely formájában csupán eseményeket és személyeket jelenít meg, együttesen viszont vallási szimbólumként funkcionálhatnak.

biblikon1webrebiblikon-web-01 biblikon-web-02 biblikon-web-03 biblikon-web-04 biblikon-web-05 biblikon-web-07 biblikon-web-09 biblikon-web-11 biblikon-web-14 biblikon-web-15