fbpx
Nyomj Entert

Kötelezők új köntösben

Polgárdi Ákos munkáival már több ízben találkozhattatok a Hype-on, ezúttal az Európa Könyvkiadó megbízásából készült  könyvborítóit szeretnénk bemutatni nektek, amelyek egy egészen új mentalitást tükröznek a kötelező olvasmányokat illetően.

Ki ne emlékezne az Európa Diákkönyvtár sorozatban megjelent könyvek jellegzetes, de kellőképp idejétmúlt és unalmas borítóira? Azon borítókra, amelyek cseppet sem segítettek abban, hogy a kötelező olvasmányokat vonzóvá tegyék a fiatalság számára – pedig Jókaihoz bizony elkelt volna némi biztatás. Ami azonban az én általános iskolás és gimnáziumi éveimből (is) kimaradt, most elérhető a tizenéves korosztály számára, ugyanis Ákos egy mutatós, modern borítót tervezett Mikszáth, Móricz, Shakespeare és Jókai köteteinek.

A friss dizájn ama elgondolás mentén született, hogy a könyveket saját magukba „csomagolják be”, ami jelen esetben annyit tesz, hogy a borítón az egyes kötetekből vett szövegrészletek kaptak helyet. A fekete-fehér színkombinációt továbbá egy-egy szín (kék, piros, sárga, zöld és rózsaszín) dobja fel, így biztosítva, hogy bizony felkapjuk a fejünket, amikor a könyvesboltban épp e sorozat kötetei mellett haladunk el.

Személyes kedvencem a Mikszáth-kötet a kéksége miatt, de azt is magabiztosan merem állítani, hogy most bizony jóval nagyobb kedvvel venném a kezembe Jókaitól Az arany ember c. regényt, mint annak idején.