fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | Dugattyús ház

A H-alak összekötőjén az őrző Chewbakka lábán hűlt helye a Cipoe, a kegyvesztett kínai macskanő pedig már kedd óta ott kuporog mellette – szimpátia a fájdalom. Talán itt már csak a Szivárvány-lány adhatna némi derűt vagy mégsem, mert közben fut, szalad a kicsi kocsi, Mr. Omm Lett épp kifolyik a harmadikról, és hát a kakas bizony nagyon bánja a pazarlást. Kiszakadnak ablakok, könny-eső esik, mindenki menne és maradna is talán, csak egy „kérdésem volna, pálinkát mérnek-e már”. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a kis pillangókat ezúttal a Dugattyús házban!

„A Margit körút 15. szám alatt található Dugattyús házhoz nincs személyes kötődésem. Nem éltek ott barátaim vagy rokonaim, így sosem fordultam meg benne, mégis ez az egyik kedvenc Bauhaus épületem Budapesten. Szeretem ezt az építészeti stílust. A mértani szabályossággal megalkotott ívek, formák, a teraszok és az ablakok ritmusa nagyon jó keretet adnak a kézzel rajzolt karaktereimnek.

Ezen a képen két, általam kedvelt magyar művészre is teszek utalást. Orr Máté festményeiről két figura bukkan fel: egy hüllő és egy kakas. A graffitis Cipoe tag-je pedig az épület tetején, középtájon jelenik meg. Mindkettejük munkái nagyon inspirálnak, ezért szerettem volna őket valahogy belecsempészni ebbe a kis kavalkádba” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: nagyíts a képernyőre, és keresd meg a kis pillangókat!

A Dugattyús ház

A Margit körút és a Rómer Flóris utca sarkán 1937-38-ban felépült – kerek liftjei miatt „dugattyús”-nak becézett – házat a Pozsonyi úti híres Dunaparkot is tervező párosnak, Hofstätter Bélának és Domány Ferencnek köszönhetjük. A vasbeton-vázas épület eredetileg a Weiss Manfréd Művek Elismert Nyugdíjpénztára bérházának épült a Rózsadomb aljában, ahová a cég alkalmazottai, közép- és felsővezetők költözhettek. A házat a kor minden modern luxusával felszerelték, azonban itt ne egyfajta hivalkodó fényűzésre gondoljunk, hanem sokkal inkább a minőségi anyagok, kidolgozott részletek megfelelő és ízléses alkalmazására.

A telekszint különbség kiküszöbölésre a tervezőpáros által megalkotott H-alaprajz két függőleges szárában találhatók a lakások (félemeletenként 3-3, egy kisebb garzon és két tágasabb – a szerk.), az összekötő rész pedig a reprezentatív közlekedő blokkot, azaz a lépcsőházat rejti, amelynek fordulópontjaiban egy-egy különleges – eredeti formájában megmaradt, mai napig működőképes – kerek liftet találunk. A szinteken néhol már hiányosan, de még megvan a harmincas években divatossá vált gumipadló is. Mindemellett a Luxfer-betétes felülvilágítás és a hatalmas ablakok miatt a fény szinte minden napszakban átjárja a lépcsőházat, amelyben ahogy haladunk felfelé, a csodás budai panoráma tárul a szemünk elé.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük