fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse I Anker-ház

Halált megvető bátorsággal mélybe ugró gördeszkás, olllééé! Törik, ficamodik, megmarad!? Na jó, relax! Cuki rózsaszín tányérfej a távolba mered és még a mellette tanyázó félpucér nyúlánk karú figura sem tudja kizökkenteni – igazi bravúr! Csing-csöng, öt óra nulla nulla, aluljárós rémisztgetésre indul a fekete-fehér kígyó. Zsibong a mély. Na meg teltház, élet és járadék. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a spagetti-evő tukánt ezúttal a Anker-házban!

„Számtalanszor sétáltam az Anker-ház környékén, de valamiért hosszú ideig nem tűnt fel, pedig egyáltalán nem egy átlagos épületről van szó.

Minden alkotóval előfordul, hogy alkotói válsága vagy úgynevezett „kreatív blokkja” van. Nálam ez szerencsére nem túl gyakori jelenség, de évente párszor előfordul. Van, hogy csak pár napig tart, van, amikor csak egy hétig, van, hogy több hónapig is elhúzódhat. Ilyenkor szeretek céltalanul bolyongani a városban, egy termosz kávéval, a fényképezőmmel és a fülhallgatómmal, hogy feltöltődjek.

Egy ilyen séta közben tűnt fel nekem először az ütött-kopott,de mégis magasztos Anker-palota. Nem tudom megmagyarázni, hogy mi volt most más, hogy korábban miért olvadt bele a környezetbe és most miért volt rám ilyen erős hatással, de tudtam, hogy amint hazaérek, meg fogom rajzolni. A karakterek – ahogy ez lenni szokott – maguktól lakták be az épületet, többnyire új arcok, de megint jelen van pár visszatérő figura: a permanensen parázó galambok, a fekete-fehér csíkos kígyó, a virágfejű srác és a piros kapucnis falfirkász” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: nagyíts a képernyőre, és keresd meg a spagetti-evő tukánt!

Az Anker-ház

A bécsi székhelyű Anker Élet- és Járadékbiztosító Rt. 1907-ben írt ki pályázatot egy pesti székház megépítésére, amelyet aztán 1908-ban kezdtek el építeni Alpár Ignác tervei alapján. Mai szemmel talán érthetetlen, de az adott időszakban az Anker-ház volt az egyik legtöbbet kritizált épület a városban. Még az építész felesége is megbotránkozva kérdezte az 1910-es avatást követően, hogy „Na, de Ignác! Nem szégyelli magát? Mit csinált maga itt?”.

Az Ankert akkor többnyire két- vagy háromemeletes házak vették körül, hozzájuk képest az öt emelet a kupolákkal és a tetőépítménnyel óriásinak tűnhetett. De ugyanakkor a stílusa sem aratott osztatlan sikert, és különösen a tetejét díszítő piramis váltott ki nemtetszést. Illyés Gyula például így írt róla: „az asszírbabilón stílusú Anker-palotát azonmód síremlékként föl lehetne állítani. Hogy hány évig megélt volna Petőfi a piramis nagy sírboltjából, amelyben épp csak az ő teste nem nyugszik.” (Illyés Gyula: Beatrice apródjai)

Kritikák ide vagy oda, az Anker a Deák tér egyik legkarakteresebb épülete a mai napig. Az épület 2011 óta egyedi műemlék. Felújítása évtizedek óta várat magára.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük