fbpx
Nyomj Entert

Szakmai vezetéssel zár a Texhibition kiállítás

November 11-ig láthatják az érdeklődők az immár negyedik alkalommal önálló kiállításként megrendezett TEXHIBITION névre keresztelt válogatást, amely magyar és külföldi textilművészek újdonságait mutatja be a nagyközönségnek a Határtalan Design és 25. születésnapját ünneplő Eventuell Galéria kiállítás- és rendezvénysorozatának részeként.

A legújabb fejlesztések mellett az eltelt négy év legsikeresebb textiljeit is bemutató tárlatot egy kurátori tárlatvezetés zárja november 11-én, amelynek során Szigeti Szilvia textiltervező az iparág egykori hazai és nemzetközi sikereiről, a textilipar általános európai és hazai válságáról és arról is mesél, hogy ebben a gazdasági környezetben milyen mozgástere lehet a designereknek, textilművészeknek.

A tárlatvezetés időpontja: 2019. november 11. 17:30.
Helyszíne: FUGA, BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT

Fotók: Juhász G. Tamás
Táncos: Góbi Rita

A tárlatvezetés során a látogatók bepillantást nyerhetnek a jacquard bútorkárpitok és dekor anyagok, a transzfer, digitális és filmnyomással készült nyomott, valamint az egyedi lakástextilek világába, sőt megtudhatják azt is, hogy mi az “ikat” technika jelentése. A programon megismerhetik hogy milyen inspirációk hatottak a textiltervezőkre: a FALABANKA lengyel tervezőpárost a hetvenes évek ablakrácsai, a cseh Durch Duo-t az észak-csehországi erdők világa, Regős Annát a futurisztikus geometria, Ruttka Andrea ‘színes ablakok’ című textiljeit az esti fények,  Szigeti Szilvia  digitálisan nyomott anyagait pedig  a nyolcvanas években készült Almodovar filmek vizuális világa ihlette.

A kezdeményezést Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező indította 2015-ben azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet egy Magyarországon korábban vezető szerepet betöltő iparágra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, emellett elősegítse a gyártók és tervezők közötti párbeszédet, valamint hozzájáruljon a piaci alapú együttműködések létrejöttéhez is. A kiállításon az utóbbi négy év lakástextil-fejlesztéseiből rendezett válogatás látható, amelyben közel 30 textiltervező és több textilgyártó – a Csárda Tex Kft, a Lénárd Zászlókészítő Kft, a Meritum Kft. Aste Bútorszövet és Lakástextil, valamint a Rovitex Hungária Kft. – vett részt.

Kiállítók: Balázs Viola, Csíkszentmihályi Réka, Devecsei Mónika, Horváth Evelin, Kass Eszter, Kanics Márta, Kollár Ágnes, Labus Lili, Lőrincz V Gabi, Márföldi Dóra, Molnár Viktória, Munkácsi Gábor, Ottlik Julianna, Pájer Emília, Regős Anna, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szabó Dóra, Szabó Zsuzsi, Szigeti Szilvia, Vető Márta, Tóth Dominika.

Vendég kiállítók: Dana Elsterova – Durchduo (CZ), Anežka Podzemská – Durchduo (CZ), Julia Cybis – FALBANKA (PL), Izabela Sroka – FALBANKA (PL)

A kiállítás a Határtalan Design 14.madeinhugary + 7.MeeD és a 25. jubileumát ünneplő Eventuell Galéria kiállítás és rendezvénysorozatának része.

A kiállítás helyszíne: FUGA, BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

A kiállítás megtekinthető: 2019. október 25. – november 11.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük