fbpx
Nyomj Entert

Blickfang-díjas a VERTIGO

A felhasználó igényeinek megfelelően konfigurálható VERTIGO polcrendszer egy speciális statikai konstrukció, amely az adott tér bármely pontján elhelyezhető, légiesen könnyed és mindenhol jól mutat. A Józsa István által tervezett bútor a múlt héten Blickfang díjat kapott. A YOZA márka alapító-tervezőjével beszélgettünk.

Idén a VERTIGO-val kiállító voltál a Magyar Formatervezési Díj tárlaton, pár napja pedig Bécsben díjat kaptál ugyanezért a bútorért, amihez ezúton is gratulálunk. Számodra mit jelent ez az elismerés?

A Blickfang egy nemzetközi design kiállítás és vásár, ahol a FISE által szervezett magyar standon vettem részt. Maga a díj óriási meglepetés volt. A standomhoz ellátogató zsűritagokat először nem ismertem fel, azt gondoltam, ők is csak érdeklődők, és csalódott is voltam, hogy a hosszú kérdezősködés után végül aztán nem vettek semmit. Amikor viszont újra odajöttek hozzám, bemutatkoztak és jelezték, hogy bekerültem a shortlistbe, valamint kérték, mindenképp vegyek részt az esti díjátadó rendezvényen. Az, hogy a VERTIGO polcrendszert választották a bútor kategória legjobbjának csak ott, a díjátadón derült ki. Nagyon örültem neki, különösen azért, mert a szakmai zsűri vezetője, Erich Gaffal, az ausztriai Bútor és Faépítészeti Klaszter (MHC) vezetője beszédében hosszasan méltatta a bútort, bemutatva a légies statikai szerkezetet, a letisztult csomópontokat és a variálhatóságot, mindazokat a dolgokat, amelyekért tulajdonképpen létrehoztam. A díj a látogatók figyelmét is felkeltette, sokan gratuláltak hozzá, megrendelések is érkeztek.

Honnan indult, mikor és hogyan jött létre ez a klassz bútor? Mi volt a fő inspirációs forrásod? Illetve: milyen további szempontokat vettél figyelembe a tervezés során?

A VERTIGO polc kifejlesztése egy hosszú kísérletezési folyamat volt. A tervezés kiindulópontja lényegében a hídszerkezetekben, távvezeték oszlopokban használt tetraéderes szerkezetek belsőépítészeti leképezése. Azt tűztem ki célul, hogy megtaláljam azt a lehető legkevesebb elemből álló statikai struktúrát, amelyben pálcikák képeznek merev összeköttetést két síkfelület között. A végleges rendszert körülbelül az ötödik valós méretű prototípusnál sikerült elérni, ekkorra vált minden irányból stabillá a polc, illetve a csavarodást is sikerült kiküszöbölni.

A következő lépés a láncszerűen összekapcsolódó fémkonzolok kialakítása volt. Ezek teszik lehetővé, hogy függőlegesen tetszőleges számú polclap legyen összekapcsolható úgy, hogy polcok közötti távolság is változó lehet. A konzolok formáját a Lánchíd fémszerkezete ihlette, amelyben hasonló, jellegzetes „kutyacsont” formájú láncszemeket alkalmaztak.

A polcrendszer jelenlegi formájában 2014-ben került először bemutatásra a londoni Designjunction szakvásáron, azóta pedig számos hazai és külföldi kiállításon szerepeltem vele. Mivel minden megrendelőnek más igényei vannak, a rendszert méretében, színében, összeállításában testre szabjuk, és igyekszünk az egyedi kéréseknek is eleget tenni. Ezek a felhasználói igények segítik a rendszer továbbfejlesztését, tökéletesítését, így bővült ki a rendszer a tolóajtós zárt elemmel, a sarokelemmel, és a dupla polcrendszerrel.

Öt éve veszel részt a FISE-vel különböző külföldi kiállításokon és szakvásárokon, most Bécsben is együtt voltatok – már visszatérőként – kiállítók, hogy ezzel is erősítsétek a hazai designerek érvényesülését a nemzetközi piacon. Látva az eredményt, ez az összefogás nagyon sikeres. Te hogy látod: mennyire nehéz ma egy magyar tervezőnek egyedül megmérettetnie magát? Neked mit és hogyan változtatott a közös megjelenés a karriereden?

Nagyon örültem, amikor 2014-ben a FISE csapatával kijutottam a londoni Designjunction kiállításra. Tulajdonképpen ez volt az első alkalom, hogy nem látogatóként, hanem kiállítóként szerepeltem egy neves külföldi vásáron. Ezek a kiállítások kitűnő lehetőséget biztosítanak a tervezőknek, hogy személyesen találkozzanak a potenciális vásárlókkal, és közvetlen visszajelzéseket kapjanak az érdeklődőktől. Egészen más megvilágítást, jelentést kapnak a dolgok, amikor egy szakmai beszélgetés, vagy egy iskolai vizsga szituációban beszélünk egy adott design tárgyról, és megint más, amikor egy olyan emberrel állunk szemben, akinek éppen akkor kell eldöntenie, hogy a pénzét nálunk vagy egy másik kiállítónál költi el.

A külföldi kiállításokon való részvétel mind anyagi, mind logisztikai szempontból jelentős ráfordítást igényel, kezdő tervezőként nem könnyű ezeket a feltételeket előteremteni. A csoportos kiállítások – ahogy a FISE által szervezett megjelenések – nagy segítséget jelentenek az első lépések megtételében.

Van-e már újabb terv a tarsolyodban? Jövőbeni tervek? Ha jól tudom, most épp Koós Daniellával készültök valamire….

A jövőben is a VERTIGO polchoz hasonló, figyelemfelkeltő, a design, az építészet és a képzőművészet metszéspontjait kereső tárgyakkal szeretném bővíteni a YOZA márka kínálatát. Az NKA alkotói ösztöndíjnak köszönhetően hamarosan piacra kerül a SPLIT fém lámpacsalád, amely egy lemezmegmunkálási kísérlet eredményeként született meg.

Koós Daniellával 2014 óta állítunk ki közösen a FISE révén nemzetközi szakvásárokon és dolgoztunk együtt különböző projekteken. Mivel mindketten bútortervezők vagyunk, és a termékeinket hasonló célközönségek kínáljuk, úgy döntöttük, hogy a hatékonyabb piaci jelenlét érdekében összevonjuk a termékeinket, amelyek a jövőben a YOZA márkanév alatt lesznek elérhetők. Jelenleg a HFDA design SPEED mentor programjában veszünk részt, ami pont jókor jött, hiszen így szakértői segítséggel alakíthatjuk ki az összeolvadás utáni stratégiánkat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük