fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse | Lindenbaum-ház

Hulk sem bírja már ezt a ricsajt, erejét vesztve teljesen kifeküdt, ugyanis a rózsaszín kezes kígyó órák óta üvölteti a Heartbreak Hotelt. Elvis? Elvisz. Csendes sírás hallatszik a bedeszkázott ablak mögül, „halálzónából” szökik a több hete nem locsolt virág. Farkasok, arany sellő, arany páva – sorminta a ti-ti-tá. Az elsőn ma a koronás koponya mond ítéletet: a kopogtató Mr. Agy vagy a várakozó Mr. Szív jöhet be azon a hét lakattal bezárt zöld kapun… Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a csavarkulcsot nyújtó kezet ezúttal a Lindenbaum-házban!

„Az Izabella utca 92. szám viszonylag szokványos épülete és 96. szám alatt található viharvert, felújításra váró ikertestvére közé ékelődik be a 94-es számú Lindenbaum-ház szecessziós frontja. Díszítettségében annyira kitűnik a szomszédjai közül, hogy gyerekkoromban, a trolin ülve egyből felfigyeltem rá. Olyan volt, mint egy varázslatos mesekönyv-illusztráció. Aranyló, emberarcú napok, griffmadarak, pávák, verebek, virágok és fák, kígyók és angyalok (gyerekszemmel legalábbis én annak képzeltem az aranyszínű nőalakokat). Biztos voltam benne, hogy egy ilyen csodaházban a lakók is mind-mind mesefigurák. Most végre lerajzoltam, milyennek is képzeltem el őket” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a csavarkulcsot nyújtó kezet!

Lindenbaum-ház

Az Izabella utca 94-96. szám alatt található Lindenbaum-házak az első szecessziós épületek Budapesten. Számos fővárosi lakóház mellett ezt a különleges kétlépcsőházas bérház-párt is a Spiegel Frigyes és Weinréb Fülöp építész-duó tervezte a millennium évében, 1896-ban. A házakon sem párkány, sem pillér nem található, ellenben a színek és a díszítések annál inkább érvényesülnek – eredeti állapotukban a nagyobb épületen a kék-zöld és sárga, a keskenyebb homlokzatán pedig a vörös és zöld színek, illetve az aranyozás domináltak. A díszítő alapelemek – Föld, Víz, Tűz és Levegő – megoszlottak a két épület között: míg a 94. számú házon a Föld és a Levegő, a 96-os homlokzatán a Víz és a Tűz jelent meg, mely utóbbiak sajnos szinte már egyáltalán nem látszanak. A műemléki védettségű bérházak homlokzata a második világháborúban teljesen elpusztult; a 94-es számú épületet az ezredforduló után újították fel.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük