fbpx
Nyomj Entert

Csillaglámpa, csillagcsempe és csillagszőnyeg: interjú Franta Ági, tárgytervezővel

Természetes anyagok, szerethető, letisztult, skandináv formavilágot idéző tárgyak és pasztell színvilág. Vagy talán nem is inkább skandináv, hanem határozottan Franta Ági-s. De milyen is az? A Franta Ági-s világban minden mindennel összeér, és véletlenek sincsenek: ezt a pozitív és egyedi hangulatvilágot szeretnénk átadni nektek az interjúnk által.

Franta Ági, tárgytervezőnél, a saját nevével fémjelzett frantaagi márka alapítójánál jártunk.

Első tárgyadat, a csillaglámpát 2013-ban alkottad meg, amivel bekerültél a Formatervezési Díj díjazottjai közé. Mesélj kérlek, honnan indult ez a történet?

Egyszerű a történet: 10 éve minden összeomlott körülöttem, és bár nagyon lassan, de az utamra terelt az a rengeteg kérdés, amit magamhoz kellett intéznem, a válaszokat megszülnöm, majd pedig aztán szembenézni velük. Akkoriban lakberendező suliba jártam, a sors fintora, hogy ha nem annyira tuti a gyerekkori családi légkör, hát kiképzem magam a harmónia megteremtésére – kívülről befelé haladtam.

Egy álom hatására lámpákat kezdtem el készíteni. Elképzelésem sem volt, hogy hova vezet majd ez az út, de erős volt a hívás. Pár év múlva eljutottam a csillaglámpáig, a lámpa meg az Iparművészeti Múzeumig: ekkor először haloványan elhittem, hogy valami nekem is járhat, és az öröm nem csak másoké lehet. Így maradtam a lámpák mellett, és lassan a lakberendezők és belsőépítészek is elkezdtek dolgozni a csillaglámpával – minden a helyére került. Tavaly pedig már egy akkora irodaháznak gyártottam lámpákat, hogy ilyen tényleg csak a mesékben van.

A csillaglámpa bizonyos elemei variálhatók: a lámpaernyő színe, a patentok és a tartókábel saját ízlésünkhöz és az enteriőrhöz illeszkedően is változtathatók. Volt-e már olyan kombináció, amivel nem is gondoltad volna, hogy működni fog?

Igen, volt ilyen, de nyitott vagyok a jó ötletekre. A szentendrei Tourinform iroda átalakításánál például a lakberendező meggypiros ernyőket kért, amit először, őszintén nem értettem, mert a forma annyira karakteres, hogy nem szükséges tovább fokozni egy hangsúlyos színnel. Majd a terveket látva megértettem, és tökéletes lett a végeredmény.

Csillaglámpa, csillagcsempe és csillagszőnyeg: a lámpa formavilága tulajdonképpen a legújabb tárgyaidban, a szőnyeg mintázatában és a csempék formájában is visszaköszön. De ami még különlegesebbé teszi ezeket a tárgyakat, hogy mindegyik forma mögött van egy nagyon mély gondolat.

Ezeket mindig utólag fedeztem fel, többször egyfajta „diktálásban” volt részem. Első a csillaglámpa volt, amely egy ötágú csillagot vetít ki a térbe, ez a felébredt ember jelképe. A legerősebb védelmi szimbólumok egyike az algíz rúna, amiből 4 db-ot tartalmaz a kiterített ernyő. 

Majd jöttek a csempék: amikor a lámpa sziluettjét szedtem szét, abból két egymást kiegészítő forma született. Ehhez azt a segítséget kaptam, hogy megértsem magamat és a világot, hogy ebben a világban az egy (ősmérték) kettőnek látszik (pl. egy nap 24 órája éjjelből és nappalból is áll, a párt egy nő és egy férfi alkotja), és ami a legfontosabb az, ami a két létező között fellép. Az előbbi példákhoz visszatérve az éjjel és nappal között van a napfelkelte vagy a napnyugta, ott van benne a misztérium, amit a színeik is jeleznek; a nő és férfi között pedig ott van a szerelem, amihez a rózsaszín ködöt is szoktuk társítani. A harmónia mellett, sokszor persze megteremtődik a zűrzavar, mert hiányzik a tudat, csak minták vannak, és sajnos az emberek lecsúsznak a valóság megéléséről. A csempe két alakváltozata egyesével és együtt is végtelenül kombinálható. Ez is csak utólag állt össze bennem.  

A tárgyaid elkészítésében fontos szerepet játszik az újrahasznosítható, természetes anyagok használata, mint a nyírfa, a kartonpapír vagy a gyapjú. A termékek további hozzáadott értéke, hogy helyi manufaktúrák bevonásával készülnek. Pontosan hogyan zajlik ez a folyamat?

Minden a segítségemre van. Azt olvastam Kassai Lajos lovasíjásztól, ha van egy célom, akkor köré tudom rendezni a világot. Ez teljesen így van az én életemben is, de a cél szót inkább úgy használnám, hogy a tudat természete nyilvánuljon meg rajtam keresztül, és az lesz mindenkinek a legjobb. Ezt minden porcikámmal tudom, hogy így van, de erre rá kellett hangolódnom.

Hosszú évek kellettek hozzá, hogy ma ez pikk-pakk menjen: régen évekig asztalost kerestem, hogy elkészítse fából a csillaglámpát, tavaly pedig egyszerűen a húgom párja szólt, hogy a barátja szívesen elkészítené, és ráadásul a szomszéd utcában lakik! Mindenre igaz, ha kész a tanítvány, megjelenik a mester. Megközelítőleg 10 manufaktúrával dolgozom együtt, őszintén merek a nevükben is beszélni, hogy mindezt egymás örömére tesszük. Ha kedves, nyitott és szeretetteljes vagyok a világgal, az is az lesz velem.

Vannak-e visszatérő vásárlóid?

Igen, sokan. Nekem ők a válasz leginkább, hogy helyes az irány, még ha az nehéznek is tűnt sok esetben. A mesterem emlékeztetett, hogy van a út és van a könnyű. Ma áldom az eget, hogy engem nem hagyott letérni a ról. Valamiféle ismétlődést fedezek fel ebben is, mint az évszakokban, és ha figyelsz, minden évben többet tud megmutatni magából.

Mindig tavasszal készítek új fotókat tárgyaimról: az elején keservesen sokat fizettem a fotókért, közben rengeteg energiát vesztettem el, és nem is voltam elájulva a végeredménytől. Ezzel szemben most – és 5 éve minden tavasszal így van – kapok a sorstól valakit, akit én magamtól meg sem találnék, és aki mindig új látásmódot mutat és hoz be a tárgyaimmal kapcsolatban. Kezdődött Biró Dáviddal, aki a Kaposvári Egyetem fotó szakán a lámpát választotta tágyfotózásra, így általa először volt részem igazi „win-win” együttműködésben. Semmit nem kellett hozzá tennem, valójában nem is tudom, melyikünk örült jobban. Most pedig eljöttetek hozzám ti, és azonnal éreztem a finom rezgésetekből, hogy itt csoda fog történni: én inkább meg sem szólaltam közben, és valóban, egy teljesen új aspektusból láttam a tárgyaimat. Sokkal jobban, mint valaha és ezzel most megint óriási lendületet kaptam.

Visszatérve a kérdésre, van egy svéd designer „őrangyal” vevőm is, aki amióta megszületik egy új termék, ő feltűnik és vesz egyet. Útjelzőként tekintek rá. 

A csempét és a szőnyeget is lehet már rendelni tőled a webshopban, de nem csak ezzel a két termékkel frissül a márkád, hanem további újdonságokra is számíthatunk majd tőled a közeljövőben.

Igen. Karácsony előtt azt a sugallatot kaptam, hogy ne vásárokkal töltsem az időmet, hanem a természet törvényeihez alkalmazkodva pihenjek és befelé figyeljek. Egy egész termékcsalád jelent meg a lelki szemeim előtt, a csillag formavilágtól teljesen eltávolodva! Az első egy sámli lesz, ami már készül. Izgatott és bizakodó vagyok, remélem hamarosan meg is tudom mutatni nektek! 

A frantaagi nem csak további új termékekkel bővül a közeljövőben, hanem érdemes megemlíteni azt is, hogy a márka most márciusban ünnepli az első lámpa elkészítésének 10. évfordulóját, sőt hamarosan egy új nagy szőnyeggel is gazdagodik a webshop.

További újdonságokért kövessétek ti is Ági weboldalát és közösségi média felületeit:

frantaagi web | frantaagi Instagram | frantaagi Facebook

Fotók: Csizik Balázs

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük