fbpx
Nyomj Entert

„Csináld magad”, avagy a Maker mozgalom

Mu-Ming Tsai (Design & Thinking) rendezte 2014-es A Documentary on the Maker Movement egy egész estés dokumentumfilm a maker, azaz a „csináld magad” mozgalomról.

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a DIY fogalma kimerül az otthoni gyöngyfűzés és a barkácsmagazinból elsajátított fagomb készítésben, előtte érdemes a filmben szereplő személyek és vállalatok munkakörei felfigyelni. A kézműveseken túl betekinthetünk programozók, biotechnológusok, villamosmérnökök és tanárok munkáiba is. A Do It Yourself kultúra robbanásszerűen fejlődik, és bár digitális-, új ipari forradalomnak emlegetik, én a 3D nyomtatással összekapcsolt technológiai fejlődést tartom továbbra is – ahogy a 3D nyomtatással kapcsolatos cikkeimben korábban már említettem – az új ipari forradalomnak.

small2

A Maker mozgalom táptalaja az internetről könnyen elsajátítható és szabadon rendelkezésre álló nyílt forráskódú anyagok és hardverek. Ahogy az egyik egyik interjúalany fogalmazott: “the web generation meets the real world”. A 2000-es évek közepén felnőtt egy olyan „gondolkodókból” és hekkerekből álló közösség ,akik pénz nélkül is képesek voltak innovatív ötletekkel előállni a gazdaság és az ipar számára.

Tsai bemutatja a mozgalom jelenlegi állapotát és azt, hogy milyen mozgásterük van az ilyen DIY vállalkozásoknak. Az egyik bemutatott ígéretes mozgalom a BioCurious, „bio-hekker” csapata, akik egy biológiai labort üzemeltetnek, mely minden innovatív ötlet számára nyitva áll. A 2010-ben alakult BioCurious amatőr tudósok csapata, mely olyan ötletek kivitelezésével foglalkozik mint pl. a „bioprinter” projekt mely egy módosított tintasugaras nyomtató, mely képes élő sejteket nyomtatni.

Persze nem valószínű, hogy a közeljövőben élő emberi szöveteket fognak előállítani, de az, hogy a mozgalom a tudomány ezen részén is gyökeret vert, azt jelenti, hogy óriási fejlődés előtt állnak ezen vállalkozások.

MeiMei