fbpx
Nyomj Entert

Csizik Balázs I Waste Suprematism

Színes műanyag formák. Csak egy fotó erejéig állnak össze képpé. Amúgy mind szemét. Műalkotás, amit aztán a kukába dobunk. Mert odavaló. A felvétel pedig marad. Csizik Balázs legújabb sorozata.

Vajon bűn meglátni a szépet a színes műanyag dolgokban? Elgondolkodtató. Hiszen az emberiség egyik legnagyobb és legsürgetőbb feladata: csökkenteni az óceánok szennyezettségét. Jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag hulladék úszik az óceánjainkban. Azt mondják, 2050-re több műanyag lesz bennük, mint hal.

A tengerparton eldobott szívószálak, műanyag poharak, üdítős flakonok, kupakok mindenkit zavarnak, mégsem teszünk semmit. Jobb esetben kidobjuk őket a kukába. De sokszor még azt sem. Noha a sok műanyag megfojtja az élővilágot, és már a tápláléklánc rendszerébe is beépült. Az emberekhez is visszakerül a hulladék, sőt, mérgező vegyszerek is könnyedén a szervezetünkbe juthatnak a tengeri fajok, illetve az azokat fogyasztó állatok elfogyasztásával.

Mégis, ha már ezek a különböző színes plasztik elemek random érdekes kompozíciókban tudnak összeállni, talán érdemes meglátni bennük a szépet, a szemét “esztétikáját”, már csak azért is, hogy akár ezzel még inkább felhívjuk a figyelmet erre a súlyos, életeket veszélyeztető problémára.

A sorozat egyúttal tisztelgés a szuprematizmus zsenije, Kazimir Malevich előtt is.

 

Nézzétek meg a teljes sorozatot, illetve Balázs többi munkáját is a Behance-oldalán és az Instagramján.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük