fbpx
Nyomj Entert

Sátorállatkert a Szigeten

Avagy nekünk nincs bajunk a sátrazókkal, de azt vagy otthon a négy fal között csinálják, vagy buli után vigyék el magukkal a sátraikatKoncz Gabriella írása.

Az idei kétszázezres látogatottságú Glastonbury Fesztivál meglepetés-fellépője David Attenborough volt, aki az utolsó nap kiállt a hatalmas tömeg elé, hogy megköszönje a közreműködésüket a fesztivál műanyag-mentessé tételében. A természetfilmes legenda korábbi adatokra hivatkozva elmondta, hogy a fesztivál 1 millió palacknyi vízfogyasztása idén kivételesen nem műanyagba volt csomagolva, és ezzel az akcióval jelentősen tehermentesítették a környezetet…

Az óceán borítja bolygónk 2/3-át, a szárazföld pedig az 1/3-át. 7 hatalmas kontinensén élünk mi emberek. Mindegyik kontinensnek megvannak a maga csodálatos élőlényei – madarak, emlősök, mindenféle állatok. Mindegyiküknek megvan a saját dicsősége és a saját problémája”– mondta Attenborough, akinek beszédét rocksztárhoz méltó üdvrivalgás fogadta.

Persze ebben nem csak az ő népszerűségének és a fesztiválszervezők szimpatikus környezettudatosságának volt szerepe, hanem ezzel az emberek azt is kifejezték, hogy ők is mélyen egyetértenek a kezdeményezéssel. Szimpátiájukat egyébként azzal is megerősítették, hogy idén a megszokottól eltérően a sátrakat 99,3 százalékban elvitték magukkal a rendezvény területéről.

Fotók: Zombori András

A Hybridart Management és a Sziget a fenntarthatóságra és a szabadtéri fesztiválok zölden tartására szeretné felhívni a figyelmet egy nagyszabású művészeti akcióval, amibe együttműködő partnerként a WWF Magyarország is bekapcsolódott. Az alkotáson látható 4 állatfaj mindegyike, a közönséges levesteknős, a keskenyszájú orrszarvú, a jegesmedve és a borneói orángután is megtalálható a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján, ami a kihalással fenyegetett legveszélyeztetettebb fajok adatait tartalmazza.

Az elmúlt években a Hybridart Management több olyan projektet indított el és valósított meg, kiemelve közülük a nemzetközi együttműködésben megvalósult, a Creative Europe által támogatott The Universal Sea, Pure or Plastic?! – kezdeményezést, amelyek központi témája a tudatos fogyasztás és fenntarthatóság volt. Művészeti akcióikra hazai és nemzetközi művészeket és a témával foglalkozó szakembereket kérnek fel, hogy saját eszközeikkel fogalmazzák meg, mit jelent számukra a környezettudatosság. Az idei Sziget ArtZone-jában egyébként látható lesz a Hybridart és a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál közös Trash Art programja is, ami „Az újrahasznosítás művészete a vízért” címen fut. Ennek a kiállításnak az anyaga májusban Gödöllőn  a filmfesztiválon mutatkozott be először.

A másik fő együttműködő partner, a Green Sziget évek óta nagy hangsúlyt fektet a Sziget zölden tartására. A Love Revolution kampányukkal arra törekednek, hogy egyre környezettudatosabbá váljon minden résztvevő: szervezők, szolgáltatók és látogatók, de ne csak a fesztivál idejére. A Hybridart és a Sziget egy gyűjtési akció keretében összeszedte az idei Balaton Sound Fesztivál nagy számban hátrahagyott sátoranyagát, és együtt kérték fel Sinkovics Ede képzőművészt, hogy alkosson a színes sátorponyvákból  egy köztéri installációt. A hatalmas alkotást Rezai Amin közreműködésével készítette el, és először a Sziget Fesztiválon lesz látható.

Sinkovics Ede az újrahasznosítás tematikájú művészeti workshopjaival és alkotásaival a civilizációnk által hátrahagyott destruktív nyomokra hívja fel a figyelmet. Tom Szaky a magyar-amerikai start-upper, TerraCycle alapító is felfigyelt rá 2011-ben. A TerraCycle arra a szemétre fókuszál, amihez más cégek már nem nyúlnak, mert nem látnak benne profitot. Együttműködésük egy csikkekből készített installációval indult, és Ede az első ilyen happening óta minden évben hónapokat tölt kinn alkotással Trentonban, a TerraCycle New Jersey-beli központjában. A fenntarthatóság-alkotó egyéként már 4 éve működik együtt a Hybridart és a TerraCycle által szervezett Hybridart Campen, ahol prezentációkat tart, és a mostanihoz hasonló installáicókat készít.

A „Tudom, hol sátoroztál tavaly nyáron” munkacímű, fotófalként is funkcionáló installáció a Sziget után az idei Art Moments Fesztivál idejére bekerül majd egy belvárosi köztérre, ahonnan októberben végleges helyére a Veszprémi Állatkertbe szállítják a szervezők.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük