fbpx
Nyomj Entert

Csodálatos lakótelepek | TOP 5

A lakótelepekről általában barátságtalan, koszos, szürke betondzsungelek jutnak eszünkbe; a szocialista korszak tömeges lakásépítése teljesen lejáratta a fogalmat. Mai válogatásunkban ezeket az előítéleteket szeretnénk eloszlatni öt jól működő, átfogó szemlélettel tervezett és esztétikailag is izgalmas lakóteleppel Kelet-Európából.

Közösen dolgozni, külön élni” | Zlín

Zlín kertvárosának látképét egységes, kecses arányú, időtlen vörös téglás kockaházak jellemzik. A lakótelepet a Bata cipőgyár tulajdonosa építtette, aki nemzetközi építészeti pályázatot hirdetett a munkáscsaládoknak szánt lakóházak megtervezésére, melyre közel háromszáz építész jelentkezett. Köztük volt Le Corbusier is, aki nagy lakóegységet tervezett Zlínnek, mint amilyen Marseille-ben vagy Berlinben is található. Jan Bata ehelyett különálló, élhető és funkcionális házikókból álló koncepciót valósított meg.


A semmiből újjáépült város | Sedesowce, Wrocław

A második világháborút követő években Wrocław lepusztult városát Lengyelországhoz csatolták; a lengyel építészeknek a rekonstrukció volt az elsődleges feladatuk. Az újratervezés során fontos szerepet játszott az emberközpontú tervezés, melyet követően a város szinte varázsütésre vált a színház, a képzőművészet, a zene és a film kelet-európai központjává. A város egyik legizgalmasabb lakótelepe a Jadwiga Grabowska-Hawrylak által tervezett Sedesowce. Nevének jelentése WC-ülőke, mely az épületek jellegzetes, lekerekített ablakaira utal.


Otthont teremteni az élettel tusakodó embernek | Wekerletelep, Budapest

A Wekerletelep Magyarország első átfogó építészeti szemlélettel tervezett lakótelepe. Az új munkásteleppel sokemeletes bérkaszárnyak sora helyett kertvárosi jellegű lakótelepet hoztak létre, hogy a vidékről érkező emberek ne szakadjanak ki megszokott, természethez közeli, falusias életmódjukból. A Wekerlén negyvennyolcféle típusház található, melyekre magyar népi szecessziós formavilág jellemző az erdélyi vernakuláris építészet formakincsét alapul véve.

fotó: Fortepan

A haladás metaforája | Comfort Town, Kijev

Comfort Town színes Lego-városként emelkedik ki a szovjet korszak szürke betontömbjei közül: a modernitás és a haladás szellemét hozza el az ukrán fővárosba. Egy igazi város a városban, melyben minden fontos funkció helyet kapott: óvoda, általános iskola, középiskola, uszoda, edzőterem, bevásárlóközpont, kávézók, éttermek, közparkok és játszóterek szolgálják ki a lakókat.


Beton helyett fa | Maierhof, Bludenz

A Feld72 építésziroda által tervezett lakótelep pazar faépületei gyönyörűen illeszkednek Bludenz alpesi tájába. A nyolc háromemeletes épület elsőre egyformának tűnik, valójában azonban elrendezésük és méretük is különböző, ezzel kapcsolódva az osztrák falvak karakteréhez. A házak között meghúzódó, autós forgalomtól elzárt zöld park játék, találkozók és közös programok kedvelt helyszíne.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük