fbpx
Nyomj Entert

CZECHDESIGN | Interjú Veronika Pařízkovával

A HYPEANDHYPER kiemelt figyelmet fordít a kelet-közép-európai történésekre és a régió kreatív energiáira. Az egyik legfőbb együttműködő partnerünk a CZECHDESIGN, amely sokkal több egy egyszerű design magazinnál. Többször említést tettünk már a szervezetről korábban, ám ezúttal a CZECHDESIGN főszerkesztőjét, Veronika Pařízkovát kértük meg, hogy meséljen egy kicsit a munkásságukról. Exkluzív interjú!

2017 óta vagy a CZECHDESIGN főszerkesztője. Megtennéd, hogy bemutatod a szervezetet az olvasóinknak?

A CZECHDESIGN nagyon sokrétű. Egyrészt van a magazin, ami mára körülbelül 200 ezer oldalmegtekintéssel és több mint 80 ezer olvasóval rendelkezik havi szinten – mi vagyunk a csehországi design és építészeti szcéna legerősebb csatornája. Tevékenységünk azonban ennél sokkal több dologra terjed ki. Van egy boltunk, ahol cseh tervezők termékeit áruljuk, és hamarosan megnyitjuk második üzletünket is a Myslikova utcában, ahol cseh ékszereket, hátizsákokat illetve üveg- és kerámia termékeket lehet majd kapni. És akkor még nem is beszéltünk a pályázatainkról, amelyeknek célja, hogy új színt vigyenek a cseh városok és intézmények vizuális kommunikációjába. 

A CZECHDESIGN székhelye Prágában  
A CZECHDESIGN hamarosan megnyíló második üzlete a Myslikova utcában

Meg tudnál osztani velünk néhány izgalmas projektet, sikertörténetet, amelyekkel a CZECHDESIGN az elmúlt években foglalkozott? Mi leginkább az évente megrendezésre kerülő és a fiatal tervezők körében nagy népszerűségnek örvendő Model Young Package pályázatot ismerjük.

A tavalyi évben részt vettünk a Prágai Nemzeti Galéria új arculati projektjének lebonyolításában, továbbá Nymburk és Litomerice új vizuálja is a CZECHDESIGN közreműködésével készült el. A sikersztorik sorában említhetjük ugyanakkor a Prague 3 projektet is (a projektről többet korábbi cikkünkből tudhattok meg  – a szerk.). Az új Prague 3 logó elég nagy visszhangot keltett a közösségi médiában, és bevallom, mi is nagyon elégedettek vagyunk az eredménnyel: friss, modern és humoros. 

Egyre több város, városrész és önkormányzat ismeri fel a design és vizuális kommunikáció fontosságát Csehországban. Számos sikeres pályázat van születőben és folyamatban, amelyek célja a cseh városok arculatának felfrissítése, felpezsdítése. Mi a véleményed erről a jelenségről?

Úgy gondolom, mi azon (még mindig) nagyon kevés szervezet egyike vagyunk, ha nem az egyetlenek, akik segítik a városokat és intézményeket ezekben a változásokban. Régebben nem voltak átlátható pályázatok, és a városok maguk készítették el a logóikat. Mi igyekszünk kommunikálni az újításra való igényt a nyilvánosság felé, és így az emberek lassan megértik majd, miért olyan fontosak ezek a pályázatok. 

Veronika Pařízková, a CZECHDESIGN főszerkesztője

Ha valaki érdeklődik a cseh design iránt, milyen design márkákat és eseményeket ajánlanál a számára?

Még mindig létezik néhány azok közül a cégek közül, akik még a csehszlovák időkben váltak sikeressé, mint például az ikonikus tornacipőket gyártó Botas (amelyről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk az olvasóknak – a szerk.), vagy az 1799-ben alapított Tonak kalapgyár. A legtöbb híres gyár sajnos megsemmisült a kommunizmus alatt, szerencsére azonban még mindig létezik cseh kristályüveg, és olyan gyárak, illetve tervezők, akiknek kezei közül kiemelkedő darabok kerülnek ki a mai napig, mint például a Dechem, a Brokis, a Bomma vagy a külföldön is ismert Lasvit. A cseh kerámiaipar szintén a külföldi nyitás felé halad, és számos kiemelkedő tehetséggel büszkélkedhet, élükön Milan PekařralMichal Bačákkal vagy Maxim Velčovskýval.

Michal Bačák kerámiái
Maxim Velčovský által tervezett porcelán vázák

Ha valaki személyes élményre vágyik a cseh designnal kapcsolatban, ellátogathat valamelyik évente megrendezésre kerülő design hétre, amit nem csak Prágában találni, hanem számos helyen szerte az országban. Megéri elmenni például a Meat Design Ostrava vagy a Zlin Design Week eseményekre (a Zlin Design Week május 1-8. között került volna megrendezésre, de a jelenlegi helyzetben sajnos elhalasztották – a szerk.)

A koronavírus jelentős és meghatározó változásokat hozott az életünkbe. Milyen hatással volt a járvány a cseh design márkákra? Van tudomásod olyan kezdeményezésekről, amelyeket a cseh kormány a tervezők és design márkák megsegítése céljából indított?

A cseh kormány minden kisvállalkozó számára biztosít egy meghatározott havi összeget, így sok tervező kapott támogatást márciusban és áprilisban. Azonban leginkább magukat segítették: sokan közülük online értékesítésre váltottak, ami sok esetben hatékonynak bizonyult. Emellett van egy #malynakupvelkapomoc néven futó, figyelemfelhívó kezdeményezés (jelentése: „kis vásárlás, nagy segítség” – a szerk.), amelynek célja, hogy ösztönözze a tervezőktől való vásárlást. A CZECHDESIGN egy online jogi tanácsadó központot is becsatornázott, ahová a tervezők beküldhetik a helyzettel kapcsolatos kérdéseiket, a jogászok pedig válaszolnak rájuk. Ezen kívül ingyenes reklámfelületet is biztosítunk független tervezőknek és kivállalkozásoknak (értesültünk továbbá egy ČeskoTvoří nevű online térképről/adatbázisról is, ami a helyi gyártókat gyűjti össze – a szerk.).

A CZECHDESIGN főszerkesztőjeként hogyan látod, milyen hatással lesz a járvány a design szcénára globális és helyi szinten?

Mi még mindig pozitívan állunk a problémához. A helyzetnek köszönhetően rengeteg UX ötlet született: számos cseh tervező kezdett el arcmaszkokat és lélegeztetőgépeket fejleszteni – nagyon rövid idő alatt tudtak nagyon jó és hasznos ötleteket kitalálni, illetve megvalósítani. 

Talán itt az ideje, hogy több figyelmet szenteljünk a designnak, ami elhozza majd a megoldást korunk problémáira, a klímaváltozást is beleértve. Törekedni fogunk arra, hogy a globális helyett inkább helyi léptékekben gondolkozzunk, ez pedig segíthet az egész iparágnak hatékonyabbá és magabiztosabbá válni, a vásárlók pedig remélhetőleg megértik majd, hogy nincs szükségük hat új vázára – éppen elég egy cseh designer darab.

CZECHDESIGN | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük