fbpx
Nyomj Entert

Egy fecske, ha nyarat csinál – ételek új köntösben a Fruccola Birdtől

Az elmúlt hónapok még inkább rávilágítottak a helyes étkezés fontosságára, ám az idő- és energiahiány sokszor túl nagy akadály. Szerencsére vannak olyan innovátorok, akik nemcsak a mára, de a holnapra is gondolnak: a Fruccola Bird ételautomatái hamarosan az ország sok pontjára elrepítik és ott kínálják a tápláló, színes, íz- és textúragazdag ételeket, pontosan úgy, ahogy az étteremben.

Geiger Bianka írása

Valljuk be, jót és jól enni nem mindig könnyű. Én annak a pártján vagyok, hogy az ember főzzön, ha teheti, de tény, hogy erre nincs mindig kapacitásunk, márpedig a meleg étel fogyasztása nemcsak a testnek, de a léleknek is gyógyító. Most, hogy nem tudunk beülni sehová egy ebédre, maradnak az útközben felkapható fogások, ezek azonban gyakran megbuknak valamely ponton: vagy el kell értük menni és kihűl a dobozok tartalma, mire visszaérünk, vagy összerázódik szállítás közben, vagy, a legrosszabb esetben, az étel tele van tartósítószerrel, adalékanyagokkal, hogy minél tovább árusítható legyen. Ironikus, de kicsit hasonló a helyzet, mint a kétezres évek közepén, jóval a gasztroforradalom előtt – ma már nehéz elképzelni, de akkoriban a magyarok még nem ismerték a brunch fogalmát, a rizottót érthetetlen ételnek tartották, és furcsán néztek mindenkire, aki reggelizőt vagy egészséges ebédeket kínáló helyet akart nyitni. 

Ebben a környezetben született anno a Fruccola is. Az alapító, Saás Petra hosszú utat tett meg – vendéglátós családban nőtt fel, szüleinek a XVI. kerületben volt klasszikus, családi étterme. Ha valamiben, akkor abban biztos volt, hogy ő nem szeretne vendéglátással foglalkozni, látva édesapja kendőzetlenül feszült mindennapjait. Az alkotás mindig is vonzotta, ezért ólmozottüveg-készítő lett, ám a válság hatása az építőiparra az ő munkáját is érintette, így kellett egy B terv. Először juice bart szeretett volna, de nem tűnt fenntarthatónak, ezért másik érdeklődése felé fordult – a jó és egészséges reggelik, ebédmenük irányába.

Az első Fruccola 2007-ben nyílt az Arany János utcában – a kezdeti, kritikus hangok ellenére Petra nem hagyta magát, rendületlenül főzte a kávét, sütötte a gofrit, készítette a salátákat, aztán halpénteket tartott minden héten (eleinte még csirkével vegyesen, mert az emberek bizalmatlanok voltak a halas fogásokkal szemben). Az üzlet egyre népszerűbb lett, ráadásul az egyik törzsvendéget, Tausz Pétert olyannyira „megnyerte”, hogy később férj és feleség lettek. A Kristóf téri üzletet már együtt nyitották – ezt viselte meg leginkább a vírushelyzet, hiszen a turisták eltűnésével a forgalom is csökkent, így be kellett zárniuk –, majd egy kétéves berlini kitérő után a MOM Parkban található egység következett, ami sokak törzshelyévé vált a XII. kerületben.

Sokszor kaptak felkérést arra, hogy nyissanak kisebb éttermeket akár irodaházak tövében, ám ennyi egység párhuzamos működtetése mellett tudták, hogy ez túl nagy falat lenne. Így jött az ötlet, hogy optimálisabb lenne az ételeket bármikor elérhetővé tenni. Három évvel ezelőtt kezdtek el ötletelni – amikor még nem volt szó vírusról vagy lezárásokról –, mert úgy gondolták, fontos lenne, hogy minél könnyebben és minél gyorsabban juthassanak az emberek jó ételekhez. De mi a „jó étel” ismérve? Az, amire Petra a kezdetektől, akkor még a pult mögül törekedett: legyen tápláló, szezonális, egyszerű, mégis gazdag, változatos (akár diétákhoz, intoleranciákhoz igazítható) és esztétikus. Ilyet szerencsére egyre többet találni – ha az ember be tud ülni valahová. Ez ugyanakkor nem mindig megoldható, főleg most, így az embernek kompromisszumokat kell kialakítania. Megszületett hát az ételautomaták és a Fruccola Bird ötlete (bird, mint kismadár, aki itt-ott felbukkan a városban – a szerk.).

A csapat, amely harminc-negyven különböző szakember: séfek, élelmiszermérnökök, fejlesztők, grafikusok és társaik dinamikus egyensúlyából teremtődött, innovatív megoldást dolgozott ki: egy biztonságos termelőkonyhán kikísérletezték, melyek azok az ételek, amelyek alkalmasak vákuumcsomagolásra, majd ezeket ezzel a módszerrel tartósították úgy, ahogy a szakács tálalta őket. A vákuumcsomagolt tálcák mikróban melegíthetők, ami jól jön irodai, egyetemi vagy kórházi környezetben, ahová a tervek szerint a gépek kerülnek majd tavasztól. Melegítés közben az étel gőzétől felemelkedik a fólia, felfrissítve a nedvességet és az ízeket, nekünk pedig már csak annyi a dolgunk, hogy az ételt jóízűen elfogyasszuk.

Applikációjuk segítségével akár előre is rendelhetünk. A platform könnyedén használható, színes, informatív, sok-sok fotóval teletűzdelve. Minden fogás három-öt napig tárolható – a levesek, saláták, sütik légmentesen lezárt befőttesüvegben elérhetők, amelyeket később vissza is válthatunk. Beállíthatjuk preferenciáinkat, így gluténmentes vagy éppen vegán ebédet is találunk. Az ételek nem csak munkaebédnek alkalmasak, akár az egész család számára tartalékolhatunk: a SupKids macis üvegekbe töltött leveseinek minden kicsi (és nagy) örülne. A kóstolt fogásokat csak dicsérni lehet: a kókusztejes-lazacos tom yum leves kellemesen pikáns és gazdag zöldségekben, a sütőtökös rizottó pedig tökéletes állagú, krémes, a rizsszemek mégis tartják az állagukat, a fehérbor pedig kellemes fűszerességet ad az ízeknek. És bár műanyagfólia védi, valahogy az az érzésem, hogy pont olyan szeretettel van tálalva, mint a Fruccolában szokás. Vásárláskor ráadásul hűségpontokat, úgynevezett yo yókat kapunk, amelyet be tudunk váltani.

Ha tehát könnyű és gyors alternatívát keresel rohanósabb napokra, tegyél próbát a Fruccola Birddel – az automaták kihelyezéséig ki is szállítják az ételeket, amelyeket át is vehetsz a pesti vagy budai üzletben. Ha nincs mikró, akkor se búsulj: sok ételhez nincs szükség melegítésre, a főételek esetében pedig természetesen minden serpenyőben is melegíthető kibontva. Ha pedig maradnál a gyorsabb megoldásnál: legalább van egy jó indokod, hogy összebarátkozz a szomszéddal (megtörtént eset).

Fruccola Bird | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük