fbpx
Nyomj Entert

Egy régi raktár hozza lendületbe a brnói iparnegyedet | DADA Distrikt

A csehországi Brno régi iparnegyedében található ez az egykori raktárépület, melyet nemrég társasházként újított fel a KOGAA építész iroda. A projekt ugyanakkor nem csak a lakhatási lehetőséget biztosít – a közösség és a környék fellendítésére is kísérleteket tesz különböző módszerekkel.

Európában az utóbbi években Csehországban nőttek meg a legszámottevőbben az ingatlanárak, többek között ez is indokolja az alternatív ingatlanfejlesztési kísérletek megszaporodását. Ebbe a körbe tartozik a KOGAA építésziroda által megálmodott DADA Distrikt koncepciója is, melynek középpontjában egy, a Zbrojovka iparnegyedben található régi raktárépület áll.

A háromezer négyzetméteres épület Svitava folyóra néző ablakaival és egy új kerékpárút menti elhelyezkedésével kedvező alapadottságokkal rendelkezett ahhoz, hogy vonzó legyen a beruházók és a jövőbeli felhasználók számára. Az építészek azon törekvése pedig, hogy az épület múltját bekapcsolják jelenébe, további hozzáadott értéket jelentett. Hogy a háznak sztorija is legyen, több régi elemet nemcsak megőriztek, hanem ki is hangsúlyoztak benne: például az udvaron lévő autóliftet vagy a lépcsők lekerekített éleit.

A környékkel való interakciót az épület sarkában elhelyezett főbejárat segíti elő. Míg az emeleten lakásokat alakítottak ki, addig az alsó szintet különböző közösségi funkciók betöltésére tervezték, így a ház kicsit a co-living életforma felé is kacsint. Az épület zöldteteje egyrészt a folyó közelségével harmonizál, másrészt vízelvezetőként működik: az itt kinyert szürkevizet az egész épületben használják, például a mosdókban és öntözésre.

KOGAA | Web | Facebook | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük