fbpx
Nyomj Entert

Egyszerűen sokoldalú | Aura okoshangszóró

A Kókai András formatervező által megálmodott, díjnyertes AURA okoshangszóró innovatív és stílusos módon szólaltatja meg kedvenc zenéidet. 

Gyorsan terjednek a Bluetooth alapú hordozható vagy otthoni használatra alkalmas hangszórók, amelyekből számtalan verzió létezik. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen Formatervező mesterszakán végzett Kókai Andrásnak mégis sikerült olyan koncepciót megalkotnia, amellyel új lehetőségeket ad a zeneszeretők kezébe. 


Az AURA átmenetet képez a statikus, csak hang- és zenelejátszási funkcióval bíró hangszórók és a mesterségesintelligencia alapú, okosrendszerekbe integrálható eszközök között.

„A formaalkotás során fontosnak tartottam, hogy a használati lehetőségek egy új zenelejátszó tárgykaraktert tegyenek indokolttá, átmenetet létrehozva ezzel a hangrendszerek és fejhallgatók világa között. Az elsőre szokatlan hatású tóruszból kialakított forma a technológiai innovációt emeli ki, egyben a tárgy fő karakterét is megadja” – mondja Kókai.

A különleges design nemcsak a szemet gyönyörködteti, hanem a zenehallgatás módját is újraértelmezi. A hangszóró fókuszált vagy megosztott, közösségi üzemmódban is használható. Az üzemmódok és az ultrahangszórók vezérlését a beépített mesterséges intelligencia végzi, melyről a hallgató a gyűrű OLED-kijelzője segítségével kap visszajelzést. Plusz funkcióként az eszköz AR-felületként is használható a hangszóróhoz fejlesztett alkalmazással.

Bár az AURA projekt egyelőre még nem valósult meg, a diplomamunkaként bemutatott koncepció már a szakma előtt is debütált – András ötletét ArtHungry díjjal is jutalmazták. Reméljük, hallunk még az AURA-ról és hamarosan élőben is tesztelhetünk egy modellt. Az ambiciózus projektről bővebb infókat IDE kattintva kaphattok.


Forrás: Diploma.mome.hu

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük