fbpx
Nyomj Entert

A KISKAKAS újra a Toldiban

Újra kukorékol a KISKAKAS, a MOME Anim, azaz a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékének rendezvénye. November 27-én a Toldi Moziban a Kiskakas Filmnapok évente jelentkező különkiadásának keretében a 2019-ben MA diplomát szerzett MOME Anim hallgatók diplomafilmjeit láthatja a közönség.

Ezúttal is változatos és izgalmas munkák születtek formai és műfaji tekintetben egyaránt. Készült könyv, játékterv, rövidfilm, az alkotások között találhatunk technológiai kísérleteket, filozofikus kérdésfelvetéseket, precíz önelemzést, lírai belső utazást a múltba, világépítést és játékos reflexiókat a mai magyar valóságra. Kádár Melinda egy ökoszisztéma felbomlásának és újjáalakulásának körforgásából inspirálódva alkotta meg A forrás és a torony c. 2D digitális animációs filmjét. Orosz Judit Odakint és Győrfi Ágnes Szélfogó, 2D digitális technológiával készült animációi, valamint Azevedo Andrade Natália Tövisek és szálkák c. vegyes technikával készült filmje a gyermekkorral, annak kihívásaival foglalkozik, melyeket gyermekkori emlékek vagy éppen generációkon átívelő traumák inspiráltak.

Többen nyúltak az álmok világához és pszichológiai témákhoz. Debreczeni Zoltán Sola c. vegyes technikával készült filmjében egy nő próbál megbirkózni a munkahelyi stresszel és rémálmaival, Szöllősi Anna Helfer c. 2D digitális rotoszkóp animációjában is egy szorongásokkal és rémálmokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát láthatjuk kibontakozni, Ászity Boglárka Alvások c. 2D digitális animációjában alvási szokásaink személyes és univerzális vetületét elemzi. A végzősök között akadtak olyanok is, akik határterületekkel kísérleteztek. Simon József Biom c. munkája egy videojáték tesztverziója és a hozzá készült intro videó, mely a játék univerzumát mutatja be, Korcsok Lili Homeosztázis c. könyve és a hozzá készült trailer egy olyan világba enged betekintést, melynek minden elemét a hallgató hozta létre. Darabos Éva Pá kis panelom! c. 2D digitális animációjával egy rövidfilm zárja a vetítést, az alkotás egy humorral fűszerezett szürreális körkép a főszereplő múlttá váló telepi életéről.

A frissen végzett fiatal művészek önazonosan, kellő szakmai és művészi önismerettel saját egyéni hangjukon szólalnak meg fimjeikben, így az idei KISKAKAS is egy lebilincselő és változatos másfél órát ígér.

A vetítést megelőzően a GRAFIX kiállítás és vásár tekinthető meg a mozi előterében. Fél hattól várják a MOME jelenlegi és friss diplomás animációs hallgatói, változatos print alapú munkákkal az érdeklődőket. Ászity Boglárka, Debreczeni Zoltán, Győrfi Ágnes és Orosz Judit a premier előtt filmjeik kockái képeslap és print formájában meg is vásárolhatók. Jelenlegi hallgatóink egyedi kiadású, kis példányszámú zine-jei, riso technikával készült poszterei, lézernyomott matricái is megtalálhatóak lesznek, melyeket egyetemi feladataik mellett vagy azok kiegészítéseként készítenek.

Az eseményen az alkotói munkákat megvásárolni csak készpénzzel lehetséges!


TELJES PROGRAM

OROSZ JUDIT
ODAKINT
8′ 51″
2D digitális animáció

Egy kislány bújócskázás közben elmerül a kertben, majd egészen távolra keveredik onnan.

DEBRECZENI ZOLTÁN
SOLA
8′ 19″
vegyes technika

Egy az IT szektorban dolgozó nőnek egyedül kell csatát vívnia a munkahelyi stresszel, majd a lassan valósággá váló rémálmaival is.

SIMON JÓZSEF
BIOM
játék intro
1′ 25″
2D digitális animáció

A Biom egy játék tesztverziója és egy intro videó. Egy idegen bolygón vagyunk ahol az ottani mikro-bioszféra ragadozója sorra vadászik le védtelen, békés lényeket. A főszereplő Bo-nak azonban van egy őt körülvevő buborékja, amivel meg tudja védeni magát és vissza is tud vágni ha kell.

KÁDÁR MELINDA
A FORRÁS ÉS A TORONY
7′ 27″
2D digitális animáció

Amikor az ökoszisztémát éltető forrás elapad, segélykérése beindít egy folyamatot, mely a világ összes erőforrását egy torony megépítésére fordítja. Ez látszólag romboló hatással van a környezetre, a toronynak azonban nincs más célja, mint a forrást újraindítani.

AZEVEDO ANDRADE NATÁLIA
TÖVISEK ÉS SZÁLKÁK
9′ 45″
stop-motion, 2D rajzanimáció, 3D

Három unatkozó, elhanyagolt gyermek bezárkózott életét képzelt kalandok töltik ki, mígnem eljön a nap, amikor megpróbálnak kijutni a külvilágba. Elfoglalt anyjuk érzelmileg teljesen közömbösnek tűnik. Ahogy a gyerekek nőnek és az anya napi rutinja egyre kimerítőbbé válik és lassan fény derül a rejtélyes ház titkaira.

KORCSOK LILI
HOMEOSZTÁZIS
könyv trailer
0′ 45″
vegyes technika

Diplomamunkám fő eleme egy könyv létrehozása volt, ami betekintést enged egy világba, melynek minden elemét én hoztam létre, mégsem ad egyértelmű válaszokat az olvasónak/nézőnek, hogy pontosan miért működnek úgy a dolgok ahogy. Szabad teret enged a képzeletnek, hogy mindenki maga egészíthesse ki gondolatban a töredékes történeteket és képeket.

ÁSZITY BOGLÁRKA
ALVÁSOK
6′ 57″
2D digitális animáció

Az Alvások című animációs filmet saját és a családommal kapcsolatos élményeim, emlékeim inspirálták. A filmben bemutatott emlékmozaikok, bár mélységesen személyesek, olyan tapasztalatokat közvetítenek, amelyekhez mindenki kötődhet és valami univerzális élményre tapintanak rá az alvási szokásainkkal kapcsolatban.

SZÖLLŐSI ANNA
HELFER
9′ 35″
2D digitális rotoszkóp animáció

A “Helfer” egy szorongásokkal küzdő fiatal nő és egy segítő kapcsolatát mutatja be egy szürreális világban szimbolikus eseményeken keresztül. A nőt folyamatosan visszatérő rémálmok gyötrik, amelyre végleges megoldást szeretne találni. A segítő alternatív lehetőséget ajánl neki, amely során legmélyebb félelmeivel szembesíti.

GYŐRFI ÁGNES
SZÉLFOGÓ
7′ 18″
2D digitális animáció

Egy kisgyermek vidéki nagyszülőknél töltött élményei haiku-szerű képekben elevenednek meg. A gyermeki lélek és a természet kapcsolata egyszerre személyes és univerzális, általános és szimbolikus. A film jelenetei mozaikdarabok, melyek az alkotásban egy egésszé olvadnak össze.

DARABOS ÉVA
PÁ KIS PANELOM!
8′ 01″
2D digitális animáció

A főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie otthonából, a panellakásból. A felkavaró hír hallatára elöntik az érzelmek. Búcsúkönnye betonnehéz monolittá fejlődik, melynek becsapódása elindít egy szürreális körképet a hamarosan múlttá váló telepi életről.


További infó a KISKAKAS weboldalán és a Facebookon.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük