fbpx
Nyomj Entert

Életre kelnek a rókák | Clever Fox’s Tales

Három sikeres kötet és a BOOKR Kids klassz interaktív adaptációja után Farkas Róbert a karantén időszakában megint nagyot álmodott, és belefogott asztrofizikai témájú, rókás gyerekkönyveinek animációs filmsorozattá alakításába.

A gyerekként asztronautának készülő Farkas Róbertet mindig is érdekelte az űr, a bolygók, a fizika. Pechjére aztán túl magasra, két centi híján két méterre nőtt, ráadásul a természettudományok területén sem jeleskedett az iskolában. Inkább grafikus lett, és már felnőtt fejjel, kislányának születésekor jött az ötlet, hogy érdeklődését és szakmáját egy gyerekkönyvben gyúrja össze.

Az első kötet, a „Clever Fox’s Tales about the Universe” gyorsvonatként száguldott végig az interneten. 2016-ban kitalálta, két hét alatt megírta, megrajzolta, aztán sikeres közösségi finanszírozási kampánynak köszönhetően magánkiadásban, háromszáz példányban ki is adta az első kötetet angol nyelven. A Kolibri Kiadó a nagy érdeklődést látva 2017-ben három kötetre szerződtette Robit, így a mesék azóta spanyol, szlovák-angol és szlovén változatban is elérhetők.

Robi egy apa- és egy gyerekróka párbeszédén alapuló történetei – az univerzum születésének, a fénysebességnek és Einstein relativitás-elméletének meséje – hamarosan mozgóképes változatban elevenednek meg. Ez az ötlet nagyjából egyidős a könyvvel.

„Már az első kötet megjelenésekor is azt gondoltam, hogy az animációs film talán könnyebben terjedhetne a gyerekek körében, mint a könyv, illetve hogy ez a két formátum kiválóan tudná erősíteni egymást. Az elején még lelkesen próbáltam pénzt és embereket gyűjteni a projekthez, de egy idő után úgy éreztem, nekem ez túl nagy falat. Sose kezdj bele olyan dologba, amit egyedül ne tudnál véghezvinni – szoktam mondogatni magamnak. Eltelt három év, megírtam a három történetet, és a részemről befejezettnek tekintettem az Eszes Rókás sorozatot, aztán bele is kezdtem egy új trilógiába. A karanténhelyzet miatt azonban a kiadó eltolta az ifjúsági kalandregényem megjelentetését, így gondolkodni kezdtem, mibe fogjak. Az évek során sokat fejlődtem a 3D-animáció terén, innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha mégis megpróbálnám létrehozni a filmet, csak egy kicsit másképp, mint ahogy azt az elején elképzeltem” – mondta el Robi.

Eredetileg stop-motion technikával és kézzel készített bábokkal szerette volna elkészíteni a filmet, Vácz Péter animációs rendező segítségével. Elmondása szerint ehhez azonban rengeteg pályázati pénz és nem kis szerencse is kellett volna. Aztán az elmúlt pár évben – egyéb tévés munkái során – Robi magasabb szintre fejlesztette tudását a Cinema 4D és Octane Render-szoftverek terén, ezekkel a programokkal pedig a modelleket, a különböző karaktereket szinte teljesen élethűen tudja megjeleníteni.

„Imádom Wes Anderson animációs filmjeit. A fantasztikus Róka úr és A kutyák szigete nagy kedvenceim. Valami hasonló, letisztult dologban gondolkodom, ahol a vizualitás nem veszi el a hangsúlyt a mondanivalóról” – jegyzi meg Robi.

Robi fő célja, hogy még az idén elkészüljön egy rövid, 30 másodperces előzetes vagy pilot, ami bemutatja a sorozatot. Bár a projekt még nagyon az elején tart – folynak a kísérletezgetések, az ötletelések – a már elkészült mozgóképekből látszik, hogy nagyon szép és igényes animáció van születőben. Ahhoz azonban, hogy a filmet bemutathassa, támogatókra lesz szükség.

„Ahogy anno a könyvet, ezt is teljesen saját erőből kezdtem el csinálni, de itt is külső forrást kell majd bevonni a megvalósításhoz. Úgy látom, ahhoz, hogy az első évad elkészülhessen, körülbelül 3-4 millió forintra lenne szükség, ami fedezné három ember munkáját, plusz a renderfarm bérlési költségeit. Ha a projektnek sikerül megkapnia a kellő támogatást, talán jövőre megvalósulhat ez az álmom is” – mondta el Robi.

Farkas Róbert | Web | Facebook

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük