fbpx
Nyomj Entert

Emogram X CQIFS | Kiss Miklós

Kiss Miklós a képzőművészet és a design határterületén mozgó emogramjai ezúttal Kínában, Csungking városában mutatkoztak be. Az installáció az élet körforgására emlékeztet, célja, hogy a világjárvány után felvidítsa az embereket.

A Kiss Miklós által megalkotott emogramok már hosszú utat jártak be. 2019-ben a Gwangju Design Biennalén, a Ball.Room. névre hallgató interaktív installáció keretében debütáltak, majd 2020-ban Koreában, az incshoni székhelyű LOTTE Galéria helyszínén önálló kiállításon is láthatók voltak. Azóta mindig kicsit más kontextusba helyezve az emogramok folyamatosan átalakulnak, megjelenésük egyre szofisztikáltabbá és szerethetőbbé válik.

De mi is az az emogram?

Ahogy korábbi Ball.Room. reloaded cikkünkben is említettük már, Miklós emojikra és smiley-kra épülő koncepciója 2015-re vezethető vissza, amikor az Oxford Dictionaries egy emoji-piktogramot választott az év szavának (az emoji japán szó, az „e” képet jelent, a „moji” pedig betűt vagy karaktert – a szerk.). Miklós nagyon izgalmasnak találta azt a folyamatot, ahogy az írott kommunikációt kezdetben rajzokkal jelenítettük meg, amelyeket később felváltottak a betűk, de a digitális, számítógépes kommunikációval körforgásszerűen újra piktogramokat alkottunk belőlük.

„Az eltűnt betűket helyeztem vissza az emojikba, létrehozva ezzel a smiley egy új, szórejtvényt tartalmazó verzióját. Így születtek meg az emogramok, amelyek a vidám fejeken túl vicces megfejtésre váró arcokká változtak” – mondta el Miklós.

Keep Smiling

A Kínában található Chongqing International Finance Square (CQIFS) a térség egyik legnagyobb integrált fejlesztési projektje, amelyben felhőkarcolók, irodaházak és luxusszálloda mellett egy bevásárlóközpont is helyet kapott. Ez időközönként kiállításoknak biztosít helyet. A CQIFS kurátorai a kínai Brand magazinban megjelent cikkben olvastak Miklós emogramjairól, a cikk alapján pedig meg is bízták a designert a CQIFS designereivel közösen egy kül- és egy beltéri installáció létrehozásával. Így jött létre a „Keep Smiling” névre hallgató kiállítás.

„A Csungkingben bemutatott két installáció hatalmas mérete miatt kissé emlékmű hatású. Fontos mérföldkő volt az is, hogy itt már pinyin (a kínai latin betűs átirata) szóból kialakított arcot is létrehoztam, ami Csungking egyik híresen erős paprikafajtájára utal. A korábbi kiállításokhoz képest a Keep Smiling-szuvenírek is kidolgozottabbak” – tette hozzá Miklós.

„A belső installáció egy kávézó és szuvenírshop, ami az emogramokat popkulturális jelenséggé változtatta. Az emberek már nem a kiállítótérben léphettek velük kapcsolatba, hanem egy mindennapi cselekvés közben. Egy műalkotásban ihatták meg a kávéjukat, ahol a lámpák, az asztalok, és a minta a falon is mind-mind emogramok voltak. A kávézót egy fordított amfiteátrumként hoztuk létre: olyan volt, mint egy hatalmas posztamens, aminek a csúcsán egy 3,5 méter átmérőjű, duplaarcú emogram forgott. Az egyik emogram pozitív (HAPPY), míg a másik negatív (LONELY) arckifejezéssel rendelkezett. A mű tulajdonképpen az élet körforgására emlékeztet: a rossz dolgokat mindig jó dolgok követik” – részletezte.

Az installáció olyan kiegészítő elemekkel, szuvenírekkel vált teljessé, mint például egy kínai étkészlet emogramos tokban, emogramos sál vagy stresszlabda. A kávézóban felszolgált kávé habján is emogramok tűntek fel. A kollaboráció a digitális térbe is kiterjedt, így nagyon sok AR-tartalom is készült, amelyeket többféle módon lehetett kipróbálni. Ezen túl számos platformon, például WeChaten is lehetett emogramos matricákat használni.

Bár a csungkingi installációk szeptember közepéig voltak megtekinthetők, jó hír, hogy az emogramok története itt még nem ért véget. Miklós elmondása szerint már több felkérést is kapott azóta, egyelőre ázsiai megrendelőktől: „Több műalkotás is tervben van ezekkel a kis lényekkel, amelyek továbbra is áttervezés alatt állnak, hogy még kedvesebb és érdekesebb arcokat tudjanak magukra ölteni.”

Fedezzétek fel Miklós további precíz és koncepciózus munkáit a designer és képzőművész honlapján vagy Instagram-oldalán!

Fotó és videó: © CQIFS

Kiss Miklós | Web | Facebook | Instagram | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük