fbpx
Nyomj Entert

Európa első vízalatti étterme

A norvég Snøhetta iroda elkészült az „Under” elnevezésű, Európa első vízalatti éttermével, amely a norvég Båly faluhoz közel található.

A félig vízbecsúszott lekerekített „betonhasábban” egy 495 négyzetméteres étterem található egy hatalmas panorámás ablakkal, amely egyedülálló látványt nyújt a tengeri élővilágról. A Norvégia déli partján fekvő épület éttermi része 40 fő befogadására alkalmas, és tengeri kutatóközpontként is funkcionál.

A tervezésnél szempont volt, hogy formájában a lehető legegyszerűbb legyen. Ez egy 34 méter hosszú betonhasáb, melynek falai kissé íveltek és vastagságuk eléri a fél métert, hogy megfelelő ellenállást biztosítanak a hullámok és a víznyomással szemben.

Az alapötlet az volt, hogy olyan csövet alkossunk, amely az embereket a tengerszint feletti magasságból viszi a mélybe.

– tette hozzá Rune Grasdal építész, projekt menedzser.

Az épület felülete nyers beton, textúrája durva, hogy később az algák és más puhatestűek könnyedén megtapadhassanak a felületén. Ez idővel mesterséges kagyló zátonyot hoz majd létre, amely segít megtisztítani a vizet, és természetesen további tengeri életet vonz a látogatók számára is.

Az étterem háromszintes.  Az előcsarnok és öltöző után található benne egy pezsgőbár is és az alsó szinten helyezkedik el a fő étterem. A helységek egy hatalmas tölgy lépcsőházhoz csatlakoznak.

Fotók: Inger Marie Grini & André Martinsen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük