fbpx
Nyomj Entert

Fény az éjszakában | Le Belvédère vízi pavilon

Egy különleges építészeti installációval járult hozzá a franciaországi Rennes városképéhez Ronan és Erwan Bouroullec: vízi pavilonjuk az egykori díszpavilonok formavilágát idézi.

„Rêveries Urbaines”, azaz városi álmodozások – ezzel a címmel nyílt kiállítása 2016-ban a francia építészduónak, Ronan és Erwan Bouroullec-nek. A kiállításon olyan ötleteket vázoltak fel, melyek különböző léptékekben járulnak hozzá a városokhoz: köztéri installációkat, objekteket, illetve mikroépítészeti beavatkozásokat mutattak be. Ezekből és a kiállítást követő kutatómunkából született meg a Le Belvédère Rennes városának rakpartján.

Míg éjjel fényei, nappal inkább formája és textúrája teszi feltűnővé az installációt. A speciálisan erre a projektre kifejlesztett talapzat sárgarézszemcséket tartalmazó színes betonból készült, míg a vázat rozsdamentes acéloszlopok és csiszolt alumíniumrudak alkotják.

A harminckét izzót közrefogó, karcsú struktúra a 18. században népszerű díszpavilonok formavilágát idézi. Ezek az építmények (ahogy angol elnevezésük, a folly is mutatja, mely szó szerint hóbortot is jelent) nem igazán szolgáltak más célt, mint hogy gyönyörködtessenek. Bár a rennes-i pavilon éjszaka egyfajta városi világítótoronyként működik, elsődleges funkciója mégis inkább esztétikai. Azt mégsem mondanánk, hogy ne lenne teljes mértékben helye Rennes-ben – ennyi álmodozás bármelyik városra ráférne.

Fotók: ©Studio Bouroullec

Ronan & Erwan Bouroullec | Web | Facebook

Fotók: ©Studio Bouroullec

Forrás: Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük