fbpx
Nyomj Entert

FILTER Architecture | Bivakház a túrázás szerelmeseinek

Egyedi, kortárs, és ami a legfontosabb, hogy az egyetlen. A boszniai FILTER építészeti stúdió által létrehozott kabin, az első bivakház a Visočica hegységben. Mutatjuk!

A szokatlan formavilággal rendelkező kabin a legősibb bosnyák város, Visoko határában magasodó Visočica hegységben található; a helyi infrastrukturális fejlesztések után a Zoran Šimić nevet viselő építmény az első és egyetlen ilyen jellegű létesítmény a vidéken

A kabin tulajdonképpen egy bivakház, amely az arra járó hegymászók, túrázók számára nyújt megfelelő menedéket. Az építmény Európa egyik legkedveltebb túrázó helyszínén, a Visočica és a Bjelašnica hegység között elterülő Rakitnica kanyonban kapott helyet, amely azon ritka helyek egyike, ahol két hegy találkozása mellett a különböző túraútvonalak is keresztezik egymást, csodálatos kilátást nyújtva a tájra.

A FILTER vezető építésze tapasztalt hegymászó, amely meghatározó szerepet játszott a bivakház tervezésében és a felhasználói élmény megfelelő kialakításában. A 14 négyzetmér nagyságú, 9 ember számára alkalmas kabin mindkét oldalán egy hatalmas téglalap alakú ablak kapott helyet, ideális kilátást biztosítva a gyönyörű tájra; a speciálisan kialakított belső tér pedig 3 szintre tagolódik, amely egyszerre használható ülő- és fekvőhelyként is egyaránt, erősítve az építmény bivakház funkcióját. Az önkéntes részvétellel és együttműködéssel létrejövő kabin megépítésében a helyi Zeljeznicar hegymászó klub tagjai és a FILTER stúdió építészei is részt vettek.

A kabin építésének folyamatát az alábbi videóra kattintva követhetitek végig.

Fotó: Jadran Čilić, Zlatan Kurto, Dženad Džino
Forrás: ArchDaily


A feltörekvő FILTER Architecture számos nemzetközi díjat tudhat maga mögött; Bosznia-Hercegovina egyik legkiemelkedőbb építészeti és formatervezési stúdiójaként tartják számon.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük