fbpx
Nyomj Entert

fun working together. | Serfőző Péter

Serfőző Péter a hazai tervezőgrafika meghatározó szereplője. Mérnökként diplomázott, egyetemi évei alatt a Walt Disney Internet Group webdesignere volt, majd elvégezte a MOME tipográfusképzését. Grafikai stúdiójának olyan ügyfelek szavaztak bizalmat, mint a Waberers, az Uniqa vagy az OTP. Péter nemcsak a megrendelők elképzeléseit önti vizuális formába, de fontosnak tartja azt is, hogy a megszerzett tudást továbbadja. Közösségépítés, szakmai alázat, kíváncsiság, öröm – ezekről és a misztikus tizenkettes számról mesélt nekünk a zwoelf alapítója.

Építőmérnök édesapja nyomdokaiba lépve Serfőző Péter a műszaki pályát célozta meg az érettségi után: a Budapesti Mérnöki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója lett, mérnökként diplomázott. Már a gimnáziumi évek alatt, a faliújság összeállításakor lenyűgözték őt a különféle betűtípusok, sőt, az általános iskolai LAN-partik alkalmával is gyakran találta magát a tervező szerepében – az egymáshoz csatlakoztatott asztali számítógépek egyikén, ha kellett, borítót tervezett vagy épp zenét írt, több másik társával együtt.

A digitális tervezés iránti érdeklődése egyetemi tanulmányainak idejére sem hagyott alább, sőt: az akkor még igencsak gyerekcipőben járó számítógépes programok egyikével, a Macromedia Flash-sel kísérletezett, különféle weboldalakat szerkesztett, de volt, hogy pizzériatulajdonos ismerőse az étlapjának tervezését is Péterre bízta. Ezekre a munkákra ma már nem feltétlenül büszke, mégis úgy gondolja, hogy a kezdeti, most már kissé bugyutának tűnő feladatok is kellettek ahhoz, hogy mind a klasszikus offline, mind pedig a digitális térben otthonosan érezhesse magát. A mérnökvilágnak is sokat köszönhet: a strukturált, átgondolt tervezés alapjait ezekben az években sajátította el, s ez egészült ki azzal a kreatív, alkotó energiával, ami legelőször a Walt Disney Internet Group  csapatába jelentett számára beszállókártyát. Péter egyik jó barátja, Németh Ádám akkor már az amerikai nagyvállalat budapesti irodájában dolgozott, az ő tanácsára kopogtatott Péter is a Disney ajtaján. A nagyságrendileg hatvan főt számláló budapesti Disney-irodán belül a tízfős webdesigner csapat feladata az volt, hogy az anyavállalat instrukciói alapján megtervezzék a különféle Disney-filmek európai piacra szánt marketinganyagait. Az élőszereplős mozifilmek és sorozatok (A Karib-tenger kalózai, LOST) mellett több népszerű animációs film (Verdák, Wall-E és a Toy Story-széria) webes megjelenéséért is Péterék csoportja felelt.

Péter 2008-ban döntött úgy, hogy otthagyja a Disney-t és saját lábra áll: szabadúszóként kezdett el dolgozni, irodát bérelt, kezdetben csak egyedül, majd 2009 áprilisában bejegyeztette saját vállalkozását, melynek a zwoelf nevet adta. A „zwoelf” németül tizenkettőt jelent, és bár talán egy angolos névváltozat szerencsésebb választás lett volna, németes háttere miatt mégis ez a kissé talán idegen, ám nagyon is karakteres hangzású márkanév tetszett meg neki.

S hogy miért épp tizenkettő? Péter ugyan nem feltétlenül hisz a véletlenekben, de a misztikus tizenkettes számjegy az élet több pontján is szembejött vele: november 12-én született, a jogosítványát is a hónap tizenkettedik napján vette át, illetve a tartalék focicsapat cserejátékosaként is a tizenkettes szám díszelgett kapusmezén. Saját irodája névadását tehát joggal nevezhetjük sorsszerűnek, ám a zwoelf nemcsak neve miatt érdekes. A tervezőiroda betűkészlete szögletes, geometrikus karakterekből épül fel, ehhez társul a brandszínnek választott, ragyogó sárga árnyalat, s a kettő így együtt hűen tükrözi a stúdió jelmondatát is, amely egyébiránt Péter email-aláírásában is megjelenik: fun working together.

A 2010-es évek elején a zwoelf tervezte Győr városának arculatát (Péter egyébként győri származású – a szerk.), illetve a városban zajló European Youth Olympic Festival pályázati arculatáért is ők feleltek. Később a Waberers, az Ericsson, az Uniqa és a Generali is bekerült az ügyfélkörbe, de a street food vonalon újdonságnak számító Kolbice brandingje is a zwoelf csapatának köszönhetően öltött végleges formát. Péterék az elmúlt három évben zömmel startupok vizuális megjelenésével foglalkoztak: applikációk, weboldalak tervezése tette ki az időközben csapattá bővült stúdió mindennapjait. A jövőre fennállásának tizenkettedik évfordulóját ünneplő zwoelf munkásságát 2018-ban Aranyrajzszög díjjal jutalmazták: ők lettek az év tervezőgrafikai stúdiója. A számos külföldi ügyfél mellett Péter arra is büszke, hogy sikerült egy, a fiatalok számára is vonzó munkahelyet teremtenie: elmondása szerint a zwoelf olyannyira népszerű, hogy hirdetés nélkül is folyamatosan megtalálják őket a tanulni és fejlődni vágyó fiatal grafikusok.

Péter a vizuális branding szakértőjeként kreatív energiáit nemcsak a zwoelf falai között kamatoztatta: meghívást kapott a KREA Design Iskola webdesign szakára, ahol először óraadóként tartott tervezési és elméleti kurzusokat, majd 2014-től átvette a UI/UX szak vezetését. „Fontosnak tartom az állandó tanulást, szeretek új dolgokat megismerni, s ehhez az iskola kiváló közeg: a digitális térben minden gyorsan változik, folyamatosan képben kell lenni, fejlődni kell – ez segít abban, hogy szinten tudjak maradni” – meséli Péter.

Péter kezdetektől fontosnak tartotta, hogy kölcsönös megértés alakuljon ki a közte és megrendelői közt: szerette volna, hogy a stúdió munkamódszere, a tervezési és menedzsmentfolyamatok az ügyfél számára is világosak legyenek, ezért aztán összeállított egy „kisokost”, amely tartalmazza azokat a hasznos információkat, amelyekeket elengedhetetlennek gondolt egy projekt gördülékeny megvalósításához. Az edukációs célzattal íródott Brandguide a későbbiekben már nemcsak az ügyfelek íróasztalán találta meg helyét, de némi továbbgondolás után Péter elérhetővé tette azt a nagyközönség számára is, ezzel együtt elindította a brandguide – Tudás. Közösség.  Facebook-csoportot is, ahol szakmabeliek és az érdeklők naprakész információt szerezhetnek az arculattervezés és a branding témakörében. A tudásmegosztáson alapuló, az igényes vizuális környezet pozitív példáit felsorakoztató csoporthoz kapcsolódóan elkészült a brandguide.hu weboldal is, a koronavírus tavaszi hulláma idején pedig elstartoltak a live videók, amelyekbe Péter a szakma képviselőit hívta meg vendégül, hogy mutassák be saját portfóliójukat, meséljenek tervezői látásmódjukról (legutóbb például a designügynökséggé alakuló DE_FORM grafikai stúdió alapítóival, Demeczky Nórával és Déri Enikővel beszélgetett – a szerk.).

Péter igyekszik átadni a felnövekvő generációnak is tapasztalatait: őszintén beszél saját munkatapasztalatairól, mert úgy gondolja, a tudást igenis át kell adni – az információféltés jelenségével nem igazán tud mit kezdeni, szerinte szükség van arra, hogy szó essen olyan témákról, amiket a legtöbb esetben grafikai berkekben a mai napig tabuként kezelnek. A junior grafikusoknak nagy segítség lehet az, ha egy náluk tapasztaltabb tervező – anélkül, hogy konkurenciát látna bennük – segít nekik eligazodni nemcsak a tervezés, de a márkaépítés, ügyfélkezelés, a self branding dzsungelében is.

S hogy milyennek látja Péter saját magát? A „fun working together” mottó jól példázza: pozitív gondolkodás, közös munka az ügyfelekkel és a munkatársakkal egyaránt, amelyben elfér a jókedv és az öröm is. Látva, hogy a brandguide önálló branddé nőtte ki magát, a korábbi kisokos nem sokkal ezelőtt könyvformát öltött: a „Branding és a vizuális válasz” címet viselő, gazdagon illusztrált könyv azoknak szól, akik szeretnék mélyebben megismerni a branding és az arculattervezés folyamatait. A könyv rövid idő alatt nagyon népszerű lett, ami rámutat hiánypótló mivoltára. A napokban rendelte meg az utánnyomást a nyomdától. „Nagyon örülök, hogy jól fogadták a  könyvet: ez a valódi fokmérője annak, hogy van igény az efféle kiadványokra, nemcsak a grafikusok, de remélem, hogy az arculattervezés előtt álló megbízók, marketingesek körében is” – mesélte Péter.

Mind a zwoelf, mind pedig a brandguide háza táján számíthatunk újdonságokra, árulta el Péter. A stúdión belül, látva a szép számmal érkező startup-ügyfeleket, külön projektteam áll majd fel, akik még hatékonyabban tudják majd segíteni ezeket a vállalkozásokat a megfelelő branding és vizuális nyelv megtalálásában. A népszerű live videókon túl pedig a brandguide fedélzetén további izgalmas tartalmak is várhatók a tudásmegosztás jegyében – a részletekért érdemes figyelni a hivatalos weboldalt, illetve minél előbb csatlakozni a brandguide Facebook-csoporthoz!

Fotók: Mohai Balázs

zwoelf | Web | Facebook | Instagram
brandguide | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük