fbpx
Nyomj Entert

Graffiti inspirálta betűtípus | OFFYARD

Sipos Tamás a graffitik sajátos formai elemeit kutatta, majd elkészítette az OFFYARD kísérleti betűtípus három változatát.

A graffitiket leggyakrabban az underground szubkultúrával azonosítjuk, holott sajátos vizuális megjelenésük mindannyiunkra hat: a városok szövetébe szervesen beépülnek, nap mint nap találkozunk velük.

A festékszóróval készült graffiti az utca sajátja, így kérdéses, hogy utat tud-e találni magának a műfaj a digitális térben. Sipos Tamás ennek a kérdésnek a megválaszolására vállalkozott: az alapvetően nagyon szabadon és lendületesen készülő utcai falfirkák hangulatát egy kísérleti betűtípusban idézi meg.

A kézzel felfújt graffitik precíz, digitális formába öntése elsőre ellentmondásos folyamatnak tűnhet, azonban a tervező több olyan sajátos, visszatérő formai elemet talált a kutatási fázisban, amelyekből később, a tervezés során tudott inspirálódni.

Az olvashatóság és a látványos, absztrakt formák határán mozgó OFFYARD betűtípusból három változat készült, illetve egy kiadvány, amelyben a kutatás során Debrecen és Eger környékén fotózott több mint 200 graffiti képe mellett a témához kapcsolódó szövegek is olvashatóak; legalábbis olvashatóak lennének, ha az OFFYARD betűkompozíciói nem takarnák ki az írásokat, hitelesen megidézve ezzel a valós falfirkák véletlenszerű rétegzettségét.

OFFYARD – Sipos Tamás diplomamunkája
Konzulens: Zeman Zoltán
Vizuális Művészeti Intézet, Média & Design Tanszék Eger

Sipos Tamás | Instagram | Behance

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük